Uz publiskās diplomātijas aktivitāšu un citu norišu rēķina ĀM nākamgad ietaupīs vairāk nekā miljonu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ārlietu ministrija (ĀM) ir samazinājusi izdevumus 2025.gadam 1,1 miljona eiro apmērā, no tā 600 000 eiro uz publiskās diplomātijas aktivitāšu rēķina, noskaidroja aģentūra LETA.

Budžeta programmā "Nozaru vadība un politikas plānošana" samazinās dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem un izdevumus precēm un pakalpojumiem 1 106 129 eiro apmērā 2025.gadam un turpmāk ik gadu.

Tai skaitā Latvijas publiskās diplomātijas aktivitāšu nodrošināšanai, tostarp pārstāvniecībās, paredzēts finansējuma samazinājums par 600 000 eiro.

Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025.gada lobija kampaņas nodrošināšanai finansējums samazināts par 22 140 eiro.

Pasākumam "Pabalstu un kompensāciju nodrošinājuma palielināšana par dienestu ārvalstīs kvalitatīvai Latvijas nacionālo drošības un ekonomisko interešu aizstāvībai" samazinājums būs 150 000 eiro apmērā.

Pasākumam "Sociālo garantiju diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonu (darbinieku), valsts tiešās pārvaldes amatpersonu (darbinieku), karavīru, prokuroru un sakaru virsnieku, kuri uzturas ārvalstīs, laulātajiem palielināšana" samazinājums būs 28 891 eiro apmērā.

Savukārt pasākumam "Publisko personu nomas maksas sadārdzinājums" samazinājums plānots 244 643 eiro apmērā, bet pasākumam "Valsts nekustamo īpašumu nomas maksas un apsaimniekošanas izdevumu pieauguma segšana" - 60 455 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka, balstoties atzinumā par to, ka nākamā gada budžeta fiskālā telpa ir negatīva, Finanšu ministrija deva uzdevumu nozaru ministrijām veikt savu budžetu izvērtējumu ar mērķi rast finansējumu valsts drošības nodrošināšanai.

Ministrijām tika uzdots iesniegt Finanšu ministrijai informāciju par samazināmā finansējuma sadalījumu pa programmām, apakšprogrammām un izdevumu klasifikācijas kodiem.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais