VUGD atgādina par darāmajiem darbiem pirms apkures sezonas

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus pirms apkures sezonas sākuma iztīrīt ēku dūmvadus, kā arī pārbaudīt apkures ierīču tehnisko stāvokli.

Piektdien VUGD jau saņēmis vairākus izsaukumus uz dzīvojamajām mājām, kuru dūmvados dega sodrēji, aģentūru LETA informēja VUGD pārstāve Sandra Vējiņa.

Katru gadu ugunsdzēsēji vidēji 500 reizes dzēš mājokļu dūmvados degošus sodrējus. Vēl vidēji 80 notikumos no sodrēju degšanas dūmvadā ugunsgrēks jau ir izplatījies ārpus tā.

Iedzīvotāju priekšstats, ka sodrēju degšana attīra skursteni un nav bīstama, ir maldīgs, uzsver Vējiņa. Laika gaitā dūmvados veidojas mikroplaisas. Degot sodrējiem, karstums un dzirksteles pa šīm plaisām nokļūst dūmvada ārpusē un aizdedzina bēniņos esošās sadzīves mantas un ēkas jumta konstrukcijas, radot plašus zaudējumus.

VUGD arī atgādina, ka mājoklī obligāti ir jāuzstāda dūmu detektors. Iedzīvotājiem jāpārliecinās, vai tas ir atbrīvots no putekļiem un, ja nepieciešams, jānomaina baterija, lai tas varētu brīdināt, ja mājoklī tomēr izceļas ugunsgrēks.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.