Iecavā konstatē nopietnu lāzera starošanas noteikumu pārkāpumu

© Pixabay

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) patlaban skaidro lietas apstākļus saistībā ar 21.septembrī saņemto drošuma ziņojumu no gaisa kuģa pilota par Iecavā veiktu lāzera starošanu no zemes bez attiecīgas atļaujas saņemšanas, aģentūra LETA noskaidroja aģentūrā.

CAA norādīja, ka aģentūra nav saņēmusi iesniegumu drošuma izvērtēšanai un atļaujas saņemšanai par lāzera izmantošanu Iecavā 21.septembrī, piebilstot, ka patlaban nav precīzi zināma informācija par raidīšanas laiku, tomēr pilots ir norādījis iespējamo laiku - 60 sekundes.

Aģentūrā atzīmēja, ka patlaban notiek lietas apstākļu noskaidrošana un vēl ir pāragri noteikt vainas pakāpi, lai piemērotu sodu.

Atbilstoši likumam "Par aviāciju" par gaisa kuģu un citu materiālo objektu lidojumu drošumu apdraudošu šaušanu, spridzināšanas darbiem vai darbību ar gaismas vai elektromagnētisko izstarojumu, ja nav saņemta attiecīga atļauja, piemēro naudas sodu fiziskajām personām no 300 līdz 800 eiro apmērā, bet juridiskajām personām - no 1500 līdz 8000 eiro apmērā. Savukārt seku iestāšanās gadījumā var iestāties arī kriminālatbildība.

CAA papildināja, ka šogad līdz šim ir saņemti pieci līdzvērtīgi ziņojumi.

Aģentūrā vērsa uzmanību, ka CAA pēc šādiem gadījumiem informē attiecīgās pašvaldības, Valsts policiju, pašvaldības policijas ar mērķi iegūt vairāk informācijas, ja tāda ir konstatējama, kā arī aicina pašvaldības ņemt vērā publisko pasākumu saskaņošanai, ka ir nepieciešama lāzera izmantošanas atļaujas saņemšana no CAA. Tāpat CAA aicina atgādināt par to vietējiem iedzīvotājiem un iestādēm, ja tiek plānoti vai organizēti pasākumi ar gaismas vai lāzeru šovu elementiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem darbībām, kuras saistītas ar gaismas izstarojumu, kas var radīt draudus gaisa kuģu un citu materiālo objektu lidojumu drošībai, ir jāsaņem CAA atļauja. Atļaujas saņemšanai ar iesniegumu jāvēršas CAA.

Pēc tam, kad CAA ir izsniegusi atļauju lāzera un gaismas staru raidīšanai debesīs, par to tiek publicēts atbilstošs brīdinājums Latvijas gaisa telpas lietotājiem un pēc nepieciešamības tiek izvirzīti drošuma nosacījumi gaismas vai lāzeru starošanai, piemēram, pavērsiena leņķis pret horizontu un virziens. Tādējādi tiek veikta risku samazināšana civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumu drošumam.

CAA uzsver, ka šādi riski var novest pie civilās aviācijas gaisa kuģu nopietniem incidentiem vai nelaimes gadījumiem. Tāpat aģentūra vērš uzmanību, ka lāzeru un gaismas staru raidīšana debesīs ir aizliegta lidlauku gaisa kuģu pacelšanās un nolaišanās sektoros un to tuvumā, kas var būt līdz pat 12 kilometru attālumam.

CAA darbības mērķis ir īstenot valsts politiku un pārvaldi Latvijas gaisa telpas izmantošanas un civilās aviācijas darbības jomā, veicot civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumu drošuma un civilās aviācijas drošības uzraudzību, kā arī uzraugot gaisa kuģu radītā piesārņojuma atbilstību vides aizsardzības prasībām.

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais