Kam Ukraina drīkstēs tērēt plānoto EK 35 miljardu eiro aizdevumu? Skaidro Dombrovskis

© Dmitrijs Suļžics/MN

Iecerētajam līdz 35 miljardu eiro lielajam Eiropas Komisijas (EK) aizdevumam Ukrainai kā ķīla zināmā mērā kalpos Eiropas valstīs iesaldētie Krievijas aktīvi, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pavēstīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Plānots arī mainīt kārtību, ka par Krievijas aktīvu iesaldēšanas pagarināšanu tiek lemts reizi pusgadā. Pēc Dombrovska teiktā, tas varētu notikt krietni retāk - reizi trīs gados, ja vien dalībvalstis par šādu kārtības maiņu spēs vienoties. Pagaidām izskatās, ka pret to varētu iebilst Ungārija, tāpēc sagaidāmas diskusijas, stāstīja politiķis.

Šajā kontekstā Dombrovskis norādīja uz G7 samita lēmumu, ka Krievijas aktīviem ir jāpaliek iesaldētiem, kamēr Krievija nesamaksās reparācijas Ukrainai. "Tātad šai atmaksai var izmantot gan Krievijas reparācijas, ja tādas būs, gan arī šo naudas plūsmu no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, ko mēs tāpat novirzīsim Ukrainai," skaidroja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Vaicāts, kā vērtē iespējas panākt Ungārijas atbalstu minētajām iecerēm, Dombrovskis atbildēja, ka priekšlikums par EK aizdevumu Ukrainai kopumā vēl ir pavisam svaigs, un patlaban diskusijas par to vēl ir tikko sākušās, līdz ar to vēl diezgan pāragri prognozēt, kā sarunu gaita virzīsies un kā tieši Ungārija šajā jautājumā pozicionēsies.

Jautāts, kā Ukraina līdz 35 miljardu eiro lielo aizdevumu drīkstēs tērēt, Dombrovskis pastāstīja, ka par šo naudu Ukraina varēs nosegt savas vispārējās budžeta vajadzības. Neesot paredzēts noteikt kādus ļoti konkrētus mērķus, kādiem mērķiem Ukraina šo aizdevumu varēs tērēt.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs nesen izteicies, ka, lai pilnībā nosegtu visu Ukrainas budžeta deficītu, ir nepieciešams beidzot izmantot Rietumos iesaldētos Krievijas aktīvus. Dombrovskis skaidroja, ka EK virzītais priekšlikums par aizdevumu Ukrainai lielā mērā arī palīdzēs nosegt Ukrainas budžeta deficītu, jo tādējādi faktiski tiks paātrināta iesaldēto Krievijas aktīvu pieejamība Ukrainai. "Ja sākotnējā ideja bija, ka iesaldētie Krievijas aktīvi ģenerē kaut kādus ienākumus un šie ienākumi pakāpeniski nonāk Ukrainas rīcībā, tad pašreiz, balstoties uz šiem aktīviem kā ķīlu, mēs izsniedzam aizdevumu, un Ukrainai uzreiz ir pieejami apjomīgi finanšu līdzekļi," EK plānu skaidroja Dombrovskis.

Vaicāts, cik liela šobrīd ir Eiropā iesaldēto Krievijas aktīvu kopsumma, politiķis atbildēja, ka tie varētu būt vairāk nekā 200 miljardi eiro.

Kā ziņots, EK prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā Kijivā paziņoja, ka EK piešķirs Ukrainai jaunu aizdevumu līdz pat 35 miljardu eiro apmērā.

"Neatslābstošie Krievijas uzbrukumi nozīmē to, ka Ukrainai ir vajadzīgs nepārtraukts ES atbalsts," platformā "X" pavēstīja Leiena. "Šis ir vēl viens nozīmīgs Eiropas Savienības ieguldījums Ukrainas atveseļošanā," viņa rakstīja.

Svarīgākais