Valsts kontrole – elektroauto uzlādes staciju projektā varēja ieekonomēt vismaz 2,7 miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics/MN

Zemkopības ministrijas rīcību elektroauto uzlādes lietā un nespēju atbilstoši izskaidrot situāciju, Saeimas deputāti speciāli sasauktā komisijā nosauca kā noziedzīgu nekaunību un apkaunojumu valstij. Tikmēr premjere sacīja - prasiet atbildes Gerhardam un Šmitam. Vairāk par situāciju vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Valsts kontrole secinājusi, ka elektroauto uzlādes staciju projektā varēja ieekonomēt vismaz 2,7 miljonus eiro. Bijušais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards nejūtas vainīgs. Lēmumi par iepirkumu pieņemti “Vienotības” vadīto valdību laikā un lēmumus par projekta īstenošanu viņš personiski neesot pieņēmis.

“Pirmkārt, būsim precīzi - Valsts kontroles ziņojumā, cik es esmu redzējis, nevienu brīdi netiek pieminēts ne mans vārds, ne mans uzvārds. Jautājums par projekta ieviešanas gaitu un uzraudzību droši vien jāprasa tiem cilvēkiem, kas viņu ieviesa. Un, kā mēs zinām, tā nauda tika pārskaitīta, kad es vairāk nebiju ministrs,” stāsta bijušais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Gerhards atturas pats nosaukt atbildīgos, reizē norādot, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs jau pirms diviem gadiem esot secinājis, ka šajā jautājumā neesot interešu konfliktu. Bijušais ministrs arī akcentē, ka uzlādes staciju projekts tika īstenots atbilstoši Latvijas pienākumiem Eiropas Zaļā kursa īstenošanā.

“Neviens jau nav atbrīvojis mūsu valsti no tām saistībām, ko mēs esam uzņēmušies Zaļajā kursā un Eiropas kopējiem uzstādījumiem. Un jautājums ir par to, vai pašreizējā valdība seko šim zaļajam kursam un turpinās iesāktos darbus,” papildina Gerhards.

Prokuratūrā ir saņemts Valsts kontroles revīzijas ziņojums par elektroautomobiļu uzlādes staciju projekta problēmām. Ziņojums ir pārsūtīts tālāk pēc piekritības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam pārbaudes veikšanai. Ar iesniegumu prokuratūrā plāno vērsties arī opozīcijā esošā partija "Stabilitātei".

Vairāk skaties video!

Latvijā

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas (VK) izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Svarīgākais