Beidzot stājies spēkā 2017.gadā par cilvēku sašaušanu uzsākta kriminālprocesa notiesājošais spriedums

© pixabay.com

Senāta Krimināllietu departaments atteicis ierosināt kasācijas tiesvedību, un tādējādi stājās spēkā Vidzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru vīrietim par divu cilvēku sašaušanu skolas salidojuma laikā piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas padomniece komunikācijas jautājumos Ilze Butkus.

Skolas salidojumā savstarpēja konflikta laikā vīrietis raidīja trīs šāvienus viena cietušā virzienā, divas reizes trāpot viņam vēderā un vienu reizi - otra cietušā rokā. Tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Pirmkārt, par smaga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu vairāku personu dzīvībai vai veselībai bīstamā veidā, otrkārt, par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā apstākli, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, un sodu mīkstināja. Tika konstatēts, ka nesamērīgi ilgu laiku ir vilcies tieši pirmstiesas process. No krimināllietas materiāliem redzams, ka kriminālprocess sākts 2017.gada 11.martā, bet krimināllieta tiesā saņemta tikai 2020.gada 20.janvārī.

No apsūdzētā valsts labā tika piedzīta cietušajam par smagu miesas bojājumu nodarīšanu izmaksātā valsts kompensācija 1330 eiro. Savukārt otra cietušā, kas bija guvis vieglus miesas bojājumus, labā no apsūdzētā tika piedzīta morālā kaitējuma kompensācija 500 eiro.

Apsūdzētais, viņa aizstāvis un viens no cietušajiem Vidzemes apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja Senātā. Senāts atteica ierosināt kasācijas tiesvedību. Daļa kasācijas sūdzību argumentu bija vērsti uz to, lai panāktu apelācijas instances tiesas nolēmuma atcelšanu faktisku, nevis juridisku iemeslu dēļ. Attiecīgi šajā daļā kasācijas sūdzība neatbilda Kriminālprocesa likuma prasībām.

Savukārt pārējā daļā tā neradīja šaubas par pārsūdzētā nolēmuma tiesiskumu. Izskatāmajai lietai arī nebija būtiskas nozīmes judikatūras veidošanā.

Kā vēstīts, kādā Lielupes skolā 2017.gadā naktī uz 11.martu vīrietis salidojumā sāka šaut un ievainoja divus vīriešus, kuri ar šautām brūcēm tika nogādāti slimnīcā. Viens no vīriešiem tika ievainots rokā, bet otrs - vēderā.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas, kas paredz atbildību par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību.

Latvijā

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas (VK) izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Svarīgākais