Nākamnedēļ parakstīs nodomu protokolu ar pašvaldībām par īres mājokļu PPP programmu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Nākamnedēļ VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sāks Finanšu ministrijas virzīto dzīvokļu privātās un publiskās partnerības (PPP) programmu "Īres mājokļi Latvijas speciālistiem" un parakstīs nodomu protokolu ar pašvaldībām, aģentūru LETA informēja VNĪ pārstāvji.

Pasākums notiks trešdien, 2.oktobrī, plkst.11 biroju kompleksā "Verde", Roberta Hirša ielā 1, A korpusā, Medus zālē. Pasākumā piedalīsies finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), Eiropas Investīciju bankas (EIB) viceprezidents Tomass Ēstross un VNĪ valdes loceklis Andris Vārna, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV), kurš dalīsies ar pieredzes stāstu un motivāciju iesaistīties programmā un vismaz 10 Latvijas pašvaldību vadības pārstāvji, kuri ar savu parakstu apliecinās apņemšanos savā pilsētā PPP programmā izbūvēt īres mājokļus, nodrošinot to izbūvei piemērotu zemesgabalu

SIA "Ernst & Young Baltic" partneris Nauris Kļava iepazīstinās ar 2024.gada pavasarī veiktā pētījuma par iedzīvotāju maksātspēju un pieprasījumu pēc jauniem īres dzīvokļiem Latvijas pašvaldībās rezultātiem. Pētījumā tika veikta statistikas datu analīze, kā rezultātā tika izveidota aplēse nākotnes pieprasījumam pēc pieejamu cenu īres dzīvokļiem kopumā 19 Latvijas pašvaldībās. Veiktā izpēte apstiprina, ka Latvijas mājokļu politikas izaicinājums ir slikta mājokļu kvalitāte, pārapdzīvoti mājokļi, zema tirgus aktivitāte, kā arī hipotekāro kredītu nepieejamība daļai sabiedrības.

Kopumā pirmajā projekta posmā paredzēts izbūvēt ne mazāk kā 1000 pieejamas cenas īres dzīvokļu Latvijā līdz 2030.gadam. Savu dalību programmā jau publiski apstiprinājušas tādas pilsētas kā Daugavpils, Rēzekne, Jēkabpils, Olaine, Rīga un citas.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2024.gada 11.jūnija lēmumu programmas īstenošanu Latvijā uzdots vadīt VNĪ. Jūlijā VNĪ noslēdzis līgumu ar EIB par nepieciešamo finanšu un ekonomisko aprēķinu veikšanu un konsultāciju pakalpojumu nodrošināšanu. Šāda apjoma konsultāciju līgums ar EIB Latvijā tiek slēgts pirmo reizi - tas nodrošinās, ka arī starptautiskie institucionālie investori varētu finansēt pieejamu cenu īres dzīvokļu būvniecību.

Programma ļaus nodrošināt modernus, energoefektīvus un cenu ziņā pieejamus dzīvokļus jaunajiem speciālistiem un viņu ģimenēm Latvijas valstij un pašvaldībām būtiskās nozarēs (skolotāji, ugunsdzēsēji, policisti, militārpersonas, valsts un pašvaldību darbinieki un citi). Projekts tiek veidots pēc "privātais partneris projektē, būvē, finansē, uztur, apsaimnieko" modeļa, publiskā sektora pieejamības maksājumu iekļaujot valsts un pašvaldību budžetu izdevumos no 2030.gada, vienlaikus ar mājas pieejamību iedzīvotājiem. Turklāt programma paredz, ka projekta beigās pašvaldības saņem īpašumā zemi ar izbūvētajiem mājokļiem.

Latvijā

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas (VK) izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Svarīgākais