LIKTA: Latvijā augsti kvalificētu speciālistu piesaiste joprojām ir problemātiska

© pixabay.com

Šis gads Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē raksturojams ar stabilitātes atgūšanu un jaunu izaugsmes virzienu izpēti, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Viņa akcentēja, ka, neraugoties uz globālās ekonomikas bremzēšanos un ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, Latvijas IKT uzņēmumi turpina būt konkurētspējīgi un inovatīvi. Nozare ir spēlējusi izšķirošu lomu digitālās transformācijas procesā, kur mākslīgais intelekts, lietu internets un lielie dati ir galvenie virzītājspēki.

Vienlaikus Latvijas iedzīvotāju datu patēriņš uz vienu lietotāju OECD valstīs ir pirmajā vietā, kas apliecina ne tikai digitālās vides attīstību, bet arī iedzīvotāju pieaugošās prasmes un digitālo infrastruktūru.

Bāliņa norādīja, ka Latvijas uzņēmumi spējuši iesaistīties nozīmīgos Eiropas mēroga projektos, kuros tiek ieguldīti ievērojami resursi, lai attīstītu Eiropas digitālo neatkarību un mākoņpakalpojumu pieejamību. Tas ir nozīmīgs panākums Latvijas IKT sektoram, kurš spēj konkurēt ar Eiropas un pasaules līmeņa tehnoloģiju uzņēmumiem. Tāpat pieaug investīcijas aizsardzības sektorā, kas ļauj IKT nozarei sniegt būtisku ieguldījumu drošības jautājumu risināšanā, sacīja Bāliņa.

Vienlaikus Bāliņa norādīja, ka pastāv arī izaicinājumi. Tostarp augsti kvalificētu speciālistu piesaiste joprojām ir problemātiska - IKT nozare ir starptautiska, un atalgojuma prasības ir Rietumeiropas līmenī, kas nereti rada problēmas Baltijas uzņēmumiem šos profesionāļus piesaistīt. No otras puses - ekonomika bremzējas, un uzņēmumi arvien lielāku uzmanību pievērš efektivitātei un inovācijām, investējot tehnoloģijās, kas spēj aizstāt zemākas kvalifikācijas darbiniekus.

Savukārt digitālās prasmes Latvijā turpina uzlaboties, piemēram, finanšu un apdrošināšanas sektoros, kur digitālo risinājumu lietotāju skaits ik gadu pieaug par apmēram 20%, akcentēja Bāliņa.

Viņa arī norādīja, ka, lai gan mākslīgā intelekta tehnoloģiju izpratne sabiedrībā un uzņēmumos paplašinās, tomēr izglītošanai šajā jomā jāpievērš lielāka uzmanība, tostarp arī ētikas un juridiskajiem jautājumiem.

Bāliņas prognozes IKT nozares nākotnei ir piesardzīgi pozitīvas. Pieprasījums pēc digitālajiem risinājumiem pieaugs, īpaši praktisku mākslīgā intelekta un mākoņrisinājumu ieviešanā uzņēmumu ikdienā. Tāpat nākamajos gados pieaugs tās iniciatīvas, kas veicinās Eiropas mākoņskaitļošanas un digitālās neatkarības stiprināšanu, sacīja Bāliņa.

"Neraugoties uz ekonomiskajiem izaicinājumiem, Latvijas IKT nozare saglabā savu konkurētspēju un spēj pielāgoties mainīgajiem tirgus apstākļiem, nodrošinot izaugsmi," norādīja Bāliņa.

LIKTA ir profesionāla nevalstiska organizācija, kas izveidota 1998. gadā un aptver visu Latvijas IKT nozari - informācijas tehnoloģiju un programmatūras jomu, telekomunikācijas un pakalpojumu sektoru. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības attīstību, IKT izglītības pilnveidi un nozares izaugsmi Latvijā. LIKTA apvieno nozares organizācijas un uzņēmumus, kā arī individuālos biedrus un citas asociācijas.