Māksliniecisko kolektīvu vadītājiem ieviesīs jaunu atalgojuma modeli

© Kaspars Krafts / F64

Koalīcija vienojusies apstiprināt Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju atalgojuma jauno modeli, šodien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem pauda kultūras ministre Agnese Lāce (P).

Informatīvais ziņojums, ko drīzumā paredzēts skatīt valdībā, paredz kolektīvu vadītāju mērķdotācijas pieaugumu divas reizes, kas nozīmē, ka pašvaldībās nonāks finansējums atalgojuma pieeaugumam, sacīja Lāce, piebilstot, ka pašvaldībām tiks noteikts pienākums sniegt atskaites par mērķdotācijas izlietojumu.

Kultūras ministres ieskatā, tas ilgtermiņā ļaus abāk izvērtēt, kā jaunā atalgojuma sistēma strādā un kā tā varētu attīstīties ilgtermiņā.

Pēc ministres vārdiem, tas ir bijis ilgstošs process, jo notikušas konsultācijas ar visām pašvaldībām, Dziesmu svētku biedrību un sociālajiem partneriem.

Jau ziņots, ka valdība nākamajos trīs gadus varētu piešķirt papildu 1,2 miljonus eiro gadā Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju atalgojuma reformai.

Kultūras ministrijai pērn bija jāizstrādā priekšlikums māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas finansēšanas kārtībai no 2024.gada, tostarp nosakot kritērijus, pēc kuriem tiek aprēķināta un sadalīta valsts budžeta mērķdotācija māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais