VM prasa 10,5 miljonus eiro, lai segtu parādsaistības par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem ES zonā

© Romāns Kokšarovs/F64

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Kā liecina VM iesniegtais rīkojuma projekts, ministrijai nav papildu resursu, lai veiktu norēķinus par šīm saistībām.

Dienestam līdz šī gada 10.septembrim ir izrakstīti rēķini 32,1 miljona eiro apmērā. No tiem 10 miljonus eiro veido rēķini, kuriem ir iestājies vai līdz šī gada 26.novembrim iestāsies apmaksas termiņš. Termiņa neievērošanas gadījumā dalībvalstis var aprēķināt soda procentus, kas var veidot papildu soda naudu apjomu 356 000 eiro apmērā. Pieņemot, ka visām neizpildītajām prasībām piemērotu 3,56% likmi, tad papildus būtu nepieciešami vēl 374 296,38 eiro soda sankciju segšanai. Saistību summas apjoms var mainīties, jo tas ir atkarīgs no noteiktā valūtas kursa norēķinu dienā.

NVD finanšu saistības jānokārto pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 18 mēnešu laikā pēc tā mēneša, kurā minētie atlīdzības pieprasījumi iesniegti debitora dalībvalsts sadarbības iestādē, minēts rīkojuma projektā.

Katru gadu NVD tiek saņemti rēķini no citām ES dalībvalstīm un minētajām Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm apmēram 14-18 miljonu eiro apmērā, bet šiem norēķiniem budžetā ik gadu plānoti finanšu līdzekļi tikai 1,5 miljonu apmērā.

Dienests ik gadu starpvalstu norēķinus veic no apakšprogrammu iekšējām pārdalēm. Līdz ar to tiek uzkrātas parādsaistības un nav iespējams visus rēķinus apmaksāt noteiktajā termiņā.

NVD ir atbildīgā iestāde par ES sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu veselības aprūpes jomā. NVD veic norēķinus ar citām ES dalībvalstīm, kā arī EEZ dalībvalstīm - Šveici un Apvienoto Karalisti.

Svarīgākais