Latvijā pārbauda tehnoloģiju, kas nodrošina internetu ar datu ātrumu 20 gigabaiti sekundē

© Pixabay

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" sācis darbu pie nākamās paaudzes interneta tehnoloģiju testiem, kuros tiek izmantotas "Tet" optiskā interneta tīkla iekārtas, kas klienta ierīcēs nodrošina internetu ar datu ātrumu līdz 20 gigabitiem sekundē, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

"Tet" galvenais izpilddirektors Uldis Tatarčuks norāda, ka uzņēmums pēdējo 15 gadu laikā optiskā tīkla attīstībā investējis vairāk nekā 66 miljonus eiro.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka interneta izmantošana strauji pieaug - vidēji gadā par 23%. Turklāt 65-80% no interneta datu plūsmas ir video. Tā kā šis apjoms ir nepieredzēti augsts, tehnoloģiju uzņēmumi, tostarp "Tet", meklē risinājumus, kā datus droši un kvalitatīvi nogādāt no viena punkta līdz otram.

Tiek ņemts vērā arī tas, ka jaunās bezvadu tehnoloģijas spēj nodrošināt interneta pieslēgumu ar ātrumu līdz pat 20 gigabitiem sekundē, taču šādas jaudas praktiskai izmantošanai ir nepieciešami atbilstoši risinājumi.

"Tet" sadarbībā ar partneri patlaban strādā pie risinājuma, kas īstenojams, izmantojot "Tet" izbūvēto un regulāri pilnveidoto optiskā interneta tīklu visā Latvijas teritorijā un sadarbības partnera ierīces, kas palīdz nodrošināt iecerētās idejas nākamās paaudzes tehnoloģiju jomā.

Paredzams, ka pozitīvu testu rezultātā saviem privātajiem un biznesa klientiem "Tet" varēs piedāvāt "WiFi7" ar ātrumu līdz 20 gigabitiem sekundē, mākoņpakalpojumus klientiem, kam nepietiek ar 10 gigabitiem sekundē, 20 gigabitu sekundē pieslēgumus video un TV studijām, mobilā tīkla bāzes staciju pieslēgšanu, pieejamību videospēļu entuziastiem ar mazāku aizturi un citus pakalpojumus.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 295,753 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,5% mazāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 40,1% - līdz 15,226 miljoniem eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%).

Svarīgākais