Latvijā vēlas reģistrēt pirmo scientologu draudzi

© Unsplash

Pēc tam, kad 26.augustā vairāki desmiti scientoloģijas piekritēju pieņēma lēmumu par draudzes dibināšanu, ir iesniegts pieteikums par draudzes "Scientology" reģistrāciju Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā, aģentūru LETA informēja draudzes pārstāve Inga Cironka.

Uzņēmumu reģistrā apstiprināja, ka tas ir saņēmis šādu pieteikumu 8.septembrī. Tomēr pieteikumā tika konstatēti trūkumi iesniegtajos dokumentos un 12.septembrī reģistra valsts notārs atlika reliģiskās organizācijas reģistrāciju.

Kad draudze novērsīs konstatētos trūkumus, reģistram būs pamats pieteikumu nosūtīt Tieslietu ministrijai (TM) atzinuma sniegšanai, lai izvērtētu reliģiskās organizācijas statūtos norādīto darbības mērķu un uzdevumu atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī to, vai reliģiskās organizācijas darbība nevar apdraudēt cilvēka tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, valsts drošību, sabiedrības drošību vai kārtību, labklājību un tikumību.

Tikai pēc tam, kad tiks saņemts TM atzinums, reģistrs, atkarībā no tā kāds būs atzinums, lems par to vai reģistrēt reliģisko organizāciju vai nereģistrēt, skaidroja Uzņēmumu reģistrā.

Cironka uzsver, ka apņemoties stingri ievērot Latvijā spēkā esošos normatīvos aktus, draudze dibināšanas dokumentos kā savas darbības galvenos mērķus ir izvirzījusi centienus uz civilizāciju bez vājprāta, kara un noziedzniekiem, kur cilvēks var brīvi attīstīties, kur tiek cienītas cilvēkiem piemītošās tiesības un kur ikviens cilvēks var izzināt un attīstīt savas augstākās spējas.

Tāpat draudze plāno īstenot cilvēka ticības brīvību, izzinot cilvēka patieso garīgo dabu un attiecības, sniedzot līdzcilvēkiem palīdzību zināšanu nodošanā un garīgās brīvības veicināšanā atbilstoši scientoloģijas priekšrakstiem, kā arī izplatot scientoloģijas zināšanas un idejas, ievērojot spēkā esošos normatīvos aktus.

"Mēs esam gatavi pildīt normatīvajos aktos ikvienai draudzei noteiktos pienākumus, lai mūsu attiecības ar valsti būtu atklātas un godīgas," pauž organizācijas dibinātāju sapulces vadītāja Nelli Zemniece.

Kā norāda Cironka, piemēram, Krievijā, Ziemeļkorejā, Ķīnā - scientologu baznīca ir aizliegta un tās piekritēji tiek dažādos veidos vajāti. Latvijas draudzes pārstāvji izsaka pārliecību, ka Latvijā kā Eiropas Savienības valstī viņu vēlme īstenot savu ticības brīvību un būvēt attiecības ar valsti uz likuma pamatiem tiks respektēta un gūs atbalstu.

Reģistrā norāda, ka līdz šim 2010.gadā tika saņemts pieteikumu reliģiskās organizācijas "Pirmā Rīgas Saentologu draudze" reģistrācijai, bet tās reģistrācija tika atteikta, pamatojoties uz Tieslietu ministrijas atzinumu. Tāpat 2013.gadā saņemts pieteikums biedrības "Saentoloģijas centrs" reģistrācijai, tomēr biedrības reģistrācija tika atteikta, pamatojoties uz kompetento iestāžu atzinumu.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.