LLKC brīdina: Latvijā savairojušās cikādes, pūcīšu kāpuri un cekulkodes

© f64.lv, Aivars Ķesteris

Jaunajos rapšu sējumos kaitēkļus nepieciešams ierobežot jau tagad, lai tie jau rudenī nesavairotos un sējumus nesabojātu, aģentūrai LETA akcentēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālists Andris Skudra.

Viņš atzīmēja, ka jūlija beigu lietavu dēļ savairojušies kaitēkļi, tostarp cikādes, pūcīšu kāpuri un cekulkodes, kā arī aktivizējušies smecernieki. Tāpēc pie jauno rapšu sējumu kopšanas būtu jāizmanto arī insekticīdi un kaitēkļu ierobežošana jāveic, kamēr ir silts laiks, sējas darbiem aktīvi turpinoties.

LLKC augkopības speciālists norādīja, ka rapša kopšanas darbi ir sākušies, jo rapsi Zemgalē iesēja aptuveni 10. augustā, bet Vidzemē to sāka sēt aptuveni 15. augustā, un šie rapšu sējumi ļoti strauji attīstījušies silto laikapstākļu dēļ, sasniedzot pat septiņas līdz astoņas lapas uz stādu.

Tāpēc Skudra uzsvēra, ka rapšu sējumiem, kuri vēl nav noregulēti, steidzami nepieciešama regulēšana. Rapšu regulēšana būtu jāveic, kad stādam ir piecas līdz sešas lapas, bet vietām agri sētie rapši izskatās pārauguši. Rapši patlaban jānoregulē un jāsagatavo ziemošanai labā kondīcijā, tos pabarojot un iedodot pietiekamu daudzumu bora mikroelementu.

Tāpat viņš norādīja, ka vietām rapšu sējumos vēl nepieciešams miglot nezāles un šie darbi tuvākajās dienās būtu jāizdara.

Savukārt ziemāju graudaugus Zemgalē sāka sēt aptuveni no 6. septembra, un tuvākajās dienās to sēja varētu noslēgties, bet Vidzemē graudaugu sēja sākās ap 10. septembri un joprojām turpināsies. Vietām iesēti ir arī ziemas mieži un rudzi, un to sēja turpināsies arī nākamnedēļ.

Ja saglabāsies labi laikapstākļi, ziemāju sējas darbi varētu turpināties arī visu septembri un pat oktobra sākumā, atzina Skudra, piebilstot, ka sēšanai nepieciešamas aptuveni divas nedēļas ar labiem laikapstākļiem un bez lietus.

Tāpat viņš atzīmēja, ka daži lauksaimnieki, iespējams, nedaudz samazinās iesēto rapšu platības, jo vairākiem rapša audzētājiem pēdējās sezonas nav bijušas īpaši veiksmīgas un ekonomiskā situācija patlaban nav ļoti laba. Rapsis ir kultūra ar daudziem riska faktoriem, ko negatīvi ietekmē kaitēkļi un ziemas apstākļi. Tomēr, lai gan starp saimniekiem bija diskusijas, ka rapsi vajadzētu sēt mazāk, kopumā tendences noskaņojums ir pozitīvs un iesēto rapšu daudzums būtiski nesamazināsies.

LLKC darbojas kopš 1991. gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijā. Tā mērķis ir, apzinoties atbildību par lauku vidi, veicināt lauku labklājību, nodrošinot klientiem pieejamību zināšanām, konsultācijām un citiem ar nozari saistītiem pakalpojumiem.

Svarīgākais