Latvijā sākas Pasaules talka

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Šodien Latvijā sākas Pasaules talkas pasākumi, informē kustības "Lielās talkas" organizatori.

Pasaules talkā iedzīvotāji aicināti stādīt kokus, sakopt jūras vai tuvākās ūdenstilpnes piekrasti, veikt ārtelpu labiekārtošanas darbus, rosināt diskusiju savā kopienā par zaļo dzīvesveidu, doties pārgājienos ar dabu izzinošām aktivitātēm, veikt digitālo talku savās viedierīcēs, atbrīvojot to no nevajadzīgiem datiem un liekas enerģijas patēriņa globālajā datu "mākonī", kā arī sanākt kopā uz neformālu sadziedāšanos dabā pēc talkas.

Savas aktivitātes ikviens var atzīmēt "Svinam dabu" kartē "www.talkas.lv".

Šodien Krāslavā tiks atklāts septītais "Laimes koku parks", kurā jaunlaulātie aicināti iestādīt savu koku.

Šodien no plkst.10 līdz 14 notiks Gulbenes pilsētas Rūdolfa parka sakopšanas talka, kuras laikā dalībnieki varēs ne vien piedalīties vietējā vēsturiskā mantojuma sakārtošanā, bet arī iepazīt mežu nozari.

Talkā plānots sakopt Rūdolfa parku, kas zināms arī kā Slimnīcas parks. Galvenie iecerētie darbi saistīti ar krūmu un neperspektīvo koku izzāģēšanu, kā arī kritalu sakopšanu.

Pasaules talka pirmo reizi no šī gada ir iekļauta ANO starptautiski atzīmējamo dienu kalendārā, lai pievērstu valdību, sabiedrību, mediju, iedzīvotāju uzmanību nepieciešamībai risināt dabas piesārņojuma problēmu. Globāli Pasaules talkas kustība, ko Latvijā pārstāv kustība "Lielā talka", šogad īpaši uzsvērs ekoloģijas problēmas saldūdens rezervju kontinentā Arktikā, savukārt Latvijā akcentēs Baltijas jūras situāciju, ņemot vērā, ka tā ir pasaules piesārņotākā jūra.

Lielās talkas labas gribas vēstnieks, Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta vadītājs Andrejs Pildegovičs aicina diasporu un Latvijas diplomātus visā pasaulē šodien pievienoties Pasaules talkai. Globālajā Pasaules talku kustībā Latvija ir slavena ar vienu no visaugstākajiem iedzīvotāju iesaistes procentiem talkās. Tieši Latvijas un Baltijas piemērs ir pamatā tam, lai šāda talkošanas labā prakse pasaulē ietu plašumā.

Solidaritāti ar Lielās Talkas, Latvijas un citu valstu iedzīvotāju centieniem dabas labā izrādīs arī daudzu valstu ārvalstu diplomāti, kuri strādā Latvijā. Jau vairākus gadus Īrijas vēstniecība Latvijā palīdz koordinēt vēstniecību dalību talkās.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais