Saeima noraida ieceri nesamazināt pabalstu nodarbinātiem vecākiem

© unsplash.com

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Patlaban likums nosaka, ka gadījumos, kad vecāku pabalsta saņēmējs ir nodarbināts, tostarp arī uz nepilnu laiku, par 50% tiek samazināts uz darbinieka un viņa darba devēja iepriekš veiktajām valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksām (VSAOI) balstītais vecāku pabalsts.

''Jaunās vienotības'' frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics aicināja likumprojektu neatbalstīt, jo koalīcijā ir vienošanās par pabalsta palielināšanu līdz 75% no 1.janvāra.

NA uzskata, ka šāda norma ir pretrunā ar dzimumu līdztiesību un kavē abu vecāku līdzvērtīgu iesaistīšanos bērna aprūpē jau pirmajā bērna dzīves gadā, jo nepamatoti samazina sociālās garantijas ģimenēm, kurās abi vecāki ir samazinājuši darba slodzi un solidāri uzņemas bērna kopšanas rūpes.

Tāpat opozīcijas deputātu rosinātie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" paredzēja slimības pabalstu par slima bērna kopšanu, kurš nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, piešķirt un izmaksāt par ārsta noteikto laiku. Tas vienā reizē nevar būt ilgāks par trim mēnešiem, bet kopā - ne ilgāks par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas, ja darba nespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāks par trim gadiem piecu gadu periodā, ja darba nespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

NA likumprojekta anotācijā skaidro, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.