PTAC skaidro, kāpēc Spānijā iestrēgušo jauniešu repatriācija izmaksāja vairāk nekā 81 000 eiro

© unsplash.com

Augusta sākumā Spānijā un Francijā iestrēga vairāk nekā simts bērnu no Latvijas, kuri bija devušies Latvijas tūrisma operatora SIA "Fisom" rīkotā braucienā uz sērfošanas nometni Portugālē. Saistībā ar SIA "Fisom" nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) anulēja SIA "Fisom" tūrisma operatora licenci un pieņēma lēmumu sākt ceļotāju nogādāšanu atpakaļ Latvijā (repatriāciju).

PTAC apsvēra vairākus variantus, kā repatriēt jauniešus un bērnus, tika izvēlēts vislētākais un saimnieciski izdevīgākais variants.

Kopumā tika repatriētas 147 personas no Spānijas un Francijas, no kurām 115 bija nepilngadīgas.

Operatīva repatriācijas organizēšana un steidzamība bija svarīga tieši drošības faktoru dēļ. Ceļotāju repatriācija bija jāuzsāk nekavējoties, jo lielākā daļa no tiem bija nepilngadīgi, kas atradās kritiskā situācijā - bez naktsmītnēm, ierobežotām iespējām piekļūt ūdenim un pārtikai, kā arī laikapstākļos, kad gaisa temperatūra sasniedza vairāk nekā + 30 grādus, vairāku tūkstošu kilometru attālumā no mājām un vecākiem, kuri varētu sniegt palīdzību. Turklāt dažiem jauniešiem bija radušās veselības problēmas. Tikai dažiem no ceļotājiem bija ceļojumu apdrošināšana, kas ietvēra arī repatriācijas risku.

Repatriācija tika uzsākta tuvojoties nedēļas nogalei, no Francijas sestdienā, kas apgrūtināja loģistikas organizēšanu, ņemot vērā tradīcijas un darba kultūras atšķirības dažādās valstīs.

Bez tam, augusts ir viens no intensīvākajiem tūrisma sezonas mēnešiem Eiropā, tādēļ bija ļoti limitēta transporta un naktsmītņu pieejamība tik lielam tūristu skaitam, turklāt steidzami. Lai bērni pēc iespējas ātrāk uzsāktu ceļu atpakaļ uz Latviju, tika organizēta sarežģīta loģistika. Dažu stundu laikā tika saorganizēti autobusi Spānijā un Francijā, kas uzsāka ceļu līdz punktam, kur tūristus sagaidīja no Latvijas atbraukušie autobusi.

PTAC 2020.gada 1.jūlijā noslēdza vispārējo vienošanos ar SIA "Averoja" par repatriācijas pakalpojumu sniegšanu. SIA "Averoja" ir arī iesniegusi PTAC visu tiešo pakalpojumu sniedzēju izrakstītos rēķinus. Repatriācijas izmaksas pašlaik ir sedzis repatriācijas organizators.

Atbilstoši noteikumiem, repatriācijas izmaksas tiek segtas no tūrisma aģentu un tūrisma operatoru ik gadu veiktajām iemaksām valsts kasē par speciālās atļaujas (lincences) saņemšanu. Uz repatriācijas veikšanas brīdi bija uzkrāta nepieciešamā summa no licenču maksām.

Repatriācijas organizators 147 personu repatriācijai izlietoja kopsummā 81 693,57 eiro.

Saskaņā ar ministru kabineta noteikumiem repatriācijas izmaksas ietver transporta izmaksas un, ja nepieciešams, izmitināšanu pirms repatriācijas.

  1. Transporta izmaksas: 75 378,97 eiro;
  2. Izmitināšanas izmaksas: 6314,60 eiro.

Šobrīd vēl tiek precizētas izmitināšanas izmaksas.