"Tet" brīdina: Latvijā pieaug kiberuzbrukumu skaits no vietējām IP adresēm

© pexels.com

DDoS jeb pakalpojumus atteices uzbrukumu* skaits Latvijā 2024. gada pirmajos astoņos mēnešos ir pieaudzis par trešdaļu (31%), salīdzinot ar to pašu periodu 2023. gadā, vēsta tehnoloģiju uzņēmums “Tet”.

No šiem uzbrukumiem 1054 bija liela mēroga, pārsniedzot 1 Gbps.

Lielākais kiberuzbrukums, kas bijis arī viens no ievērojamākajiem pēdējo gadu laikā, sasniedza gandrīz 200 Gbps.

Tomēr, lai gan šādi rekordlieli gadījumi piesaista uzmanību, uzbrucēji arvien biežāk izmanto mazāka apjoma mērķētus uzbrukumus, kas ir vērsti pret konkrētām lietotnēm, tā radot nopietnākus draudus. Pieaug arī tendence, ka uzbrukumi, kas vērsti pret Latvijas interneta resursiem, tiek realizēti no Latvijas IP adresēm.

Tāpat, šī gada pirmajos astoņos mēnešos “Tet” identificējis vairāk nekā 50 miljonus surogātpastu, kas veido 63% no visas uzņēmuma klientu e-pastu plūsmas. Neskatoties uz lielo surogātpastu apjomu, tikai 0,1% no visiem e-pastiem tika klasificēti kā vīrusus saturoši. Tas norāda gan uz tendenci izmantot sarežģītākus ļaunatūras izplatīšanas veidus, gan uz efektīvu aizsardzības sistēmu darbību.

“Šogad esam fiksējuši būtisku uzbrukumu skaita pieaugumu, kā arī izmaiņas uzbrucēju taktikās. Mērķtiecīgi, mazāka apjoma uzbrukumi, īpaši pret lietotnēm, ir kļuvuši par izaicinošāko draudu, un tas prasa īpašu uzmanību no valsts un biznesa sektora. Redzam arī, ka šie uzbrukumi arvien vairāk tiek realizēti no Latvijas IP adresēm nevis ārzemēm, un tiem tiek izmantotas kompromitētas ierīces. Uzbrucēji izmanto vietējās IP adreses, lai izvairītos no daudzviet praktizētās ģeofiltru sistēmas un sasniegtu savus mērķus. Tas tikai apstiprina, cik būtiski ir rūpēties par kiberdrošību un kiberhigiēnu gan uzņēmumu un iestāžu, gan privātpersonu līmenī,” uzsver Uldis Lībietis, “Tet” IT drošības pārvaldnieks.
*DDoS jeb pakalpojumus atteices uzbrukums ir ļaunprātīgs mēģinājums traucēt tīkla, sistēmas vai vietnes normālu darbību, pārpludinot to ar pieprasījumiem no vairākiem avotiem.

Svarīgākais