CVK nākamajās pašvaldību vēlēšanās plāno izmantot jaunus vēlēšanu biļetenus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piedāvā jau 2025. gada pašvaldību vēlēšanās izmantot jaunu vēlēšanu biļetena veidolu, līdzšinējos rombiņus pie kandidātu vārdiem aizstājot ar zaļiem un sarkaniem laukumiņiem, no kuriem vienā vēlētājs varētu izdarīt atzīmi, paužot īpašu atbalstu vai nepatiku pret konkrēto kandidātu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pavēstīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Iecerēts, ka līdz ar jauno vēlēšanu zīmju ieviešanu balsošanas kārtība kļūtu vēlētājiem labāk izprotama un vienkāršāka, kā arī šādos biļetenos izdarītās atzīmes būtu daudz ātrāk un vienkāršāk saskaitāmas automatizētā veidā.

Saulīte atzīmēja, ka līdz šim praksē ļoti daudz cilvēku vēlēšanu biļetenus aizpildīja nepareizi un tas esot apstiprinājies arī speciālā eksperimentā. Turpretim jaunā tipa vēlēšanu zīmes eksperimenta dalībnieki esot izpratuši labi un aizpildījuši tās nekļūdīgi.

CVK vadītāja uzsvēra, ka jaunā parauga biļetenos pie kandidāta vārda varēs izdarīt jebkādu atzīmi zaļajā laukumiņā, ja kandidāts vēlētājam ir īpaši simpātisks, vai arī sarkanajā laukumiņā, ja vēlētājam šis kandidāts nepatīk. Būšot vienalga, vai vēlētājs konkrētās krāsas laukumiņā ieliek punktu, plusu vai mīnusu, vai kaut vai pilnībā aizkrāso to, jo automātiskā balsu skaitīšanas iekārta kā pareizu un derīgu ieskaitīs jebkuru atzīmi, kas izdarīta attiecīgās krāsas laukumā.

Jaunos biļetenus varētu izmantot jau nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, ja tos par labiem atzīs Saeima, pieņemot attiecīgos likuma grozījumus.

Saulīte atzina, ka par jaunajiem vēlēšanu biļeteniem jau ir runāts ar visām Saeimas frakcijām. Viņai arī neesot bažu, ka līdz nākamā gada vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām iedzīvotājiem varētu nepietikt laika, lai apgūtu jauno balsošanas kārtību. Visi izglītojošie un skaidrojošie materiāli jau ir sagatavoti, atliek tikai politiķiem dot zaļo gaismu šīm izmaiņām, sacīja CVK vadītāja.

Jaunos vēlēšanu biļetenus parlamentāriešiem plānots prezentēt šodien gaidāmajā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē, kura sāksies plkst. 10.