PVD inspektori mācībās pārbaudīs rīcību cūku mēra uzliesmojuma gadījumā

No 9.maija līdz 12. maijam, PVD Ziemeļpierīgas pārvaldes Ogres filiālē notiks mācības, kuru laikā simulēs atbildīgo valsts institūciju un pašvaldības rīcību Klasiskā cūku mēra (KCM) un Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojuma gadījumā.

Saskaņā ar mācību simulācijas programmu tajā piedalīsies Lokālā (reģionālā) krīzes vadības centra atbildīgo institūciju – Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, zemessardzes un pašvaldības speciālisti.

Mācības PVD organizē sadarbībā ar Vācijas Brandenburgas zemes veterinārā dienesta kolēģiem, kuri novērtēs Latvijas atbildīgo institūciju spēju operatīvi rīkoties epizootijas uzliesmojuma gadījumā un rīcības atbilstību noteiktajām prasībām. Simulācijas izspēlē piedalīsies visu reģionālo pārvalžu veterinārie inspektori.

Mācību teorētiskajās un praktiskajās nodarbībās, saskaņā ar slimības apkarošanas instrukciju, izvērtēs amatpersonu rīcību KCM un ĀCM aizdomu un apstiprinājuma gadījumā cūku novietnē, rīcību aizsardzības un uzraudzības zonās.

Mācības noslēgsies ar diskusijām par slimības simulācijas norisi un paveiktā analīzi.

Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis uzsver, ka PVD speciālistiem jābūt sagatavotiem ātri un profesionāli rīkoties dzīvnieku infekcijas slimību uzliesmojumu gadījumā.

Klasiskais cūku mēris un Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīgas cūku dzimtas dzīvnieku infekcijas slimības, ar kurām, neatkarīgi no vecuma slimo gan mājas, gan meža cūkas.

Izraisītājs (vīruss) katrai slimībai ir savs, taču tās norit ar ļoti līdzīgām klīniskām pazīmēm.

Galvenās slimību izplatītājas ir slimās cūkas, kā arī šķietami veselās cūkas, kuras ir vīrusa nēsātājas, izdalot vīrusu apkārtējā vidē ar urīnu, fekālijām u.c. Slimības ierosinātāju ir viegli pārnest no fermas uz fermu ar inficētu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu, transporta līdzekļiem. Saldētā cūkgaļā tas saglabājas pat vairākus gadus. Līdz 4 mēnešiem ierosinātājs saglabājas sālīta cūkgaļā. Vīrusu aktīvi inaktivē paaugstināta temperatūra (+ 70° grādi pēc Celsija) un atbilstoši dezinfekcijas pasākumi.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar Klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības konstatēšana dzīvnieku turētājam nes lielus ekonomiskos zaudējumus. Valstī šādos gadījumos darbojas kompensāciju sistēma.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēts, taču PVD piesardzīgus dara tas, ka jau kopš 2007.gada Krievijas Federācijā, tuvā Latvijas Republikas pierobežā, tiek reģistrēti Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, noteikti stingri slimības iekļūšanas ierobežojošie pasākumi uz Eiropas Savienības ārējās robežas.