Palielināta Turaidas muzejrezervāta ieejas biļetes cena

© MN

Turpmāk Turaidas muzejrezervāta apmeklējums vasaras sezonā pieaugušajam izmaksās astoņus eiro, paredz valdības otrdien atbalstītie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos.

Valdība izskatīja un apstiprināja īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa - Turaidas muzejrezervāta - un Kultūras ministrijas (KM) izstrādāto muzejrezervāta publisko maksas pakalpojumu cenrādi. Pēc KM paustā, tajā aktualizēts muzeja sniegto pakalpojumu klāsts un cenas, papildinot cenrādi ar jauniem pakalpojumiem un svītrojot neaktuālos.

Vienlaikus grozījumi noteikumos paredz arī biļešu cenu pieaugumu. Piemēram, pieaugušajiem biļete vasaras sezonā turpmāk maksās astoņus eiro līdzšinējo sešu eiro vietā. Pensionāru biļetes cena pieaugs no 4,3 līdz sešiem eiro, studenti maksās četrus, nevis trīs eiro. Skolēnu biļetes cena vasaras sezonā pieaugs no pusotra līdz diviem eiro, bet ģimenes biļete maksās 17, nevis 10,7 eiro.

KM norāda, ka muzejrezervāta pakalpojumu cenas pārskatītas atbilstoši muzeja faktiskajiem izdevumiem, tajā skaitā, izdevumiem, kas ir ieguldīti jaunu ekspozīciju izveidē, tehnoloģiju ieviešanā, muzeja uzturēšanā un attīstībā, kā arī pastāvīgajiem uzlabojumiem apmeklētāju apkalpošanā, ekspozīciju un kultūrvides pieejamības nodrošināšanā un izglītojošajā darbā. Iegūtie finanšu līdzekļi tiek izmantoti muzeja sniegto publisko maksas pakalpojumu faktisko izmaksu segšanai, tādējādi nodrošinot arī maksas pakalpojumu ieņēmumu plāna izpildi.

KM skaidro, ka kopš 2013.gada muzeja publisko maksas pakalpojumu izcenojumi būtiski nav mainīti, izņemot 2018.gadā muzeja maksas pakalpojuma "Muzeja ekspozīciju un izstāžu apskate" pieaugušo mērķauditorijai ieejas maksa vasaras un ziemas sezonā vidēji tika paaugstināta par 18%. Taču laika gaitā ir pieauguši izdevumi muzeja sniegtajiem pakalpojumiem un palielinājušās pakalpojumu tiešās un netiešās izmaksas, kas veido muzeja publisko maksas pakalpojumu izcenojumus, kā arī ir mainījies muzeja sniegto pakalpojumu klāsts.

Vienlaikus Finanšu ministrija izdevumu pārskatīšanas sarunās vairākkārt ir vērsusi uzmanību, ka KM padotības muzeju maksas pakalpojumu cenrāžos noteikto pakalpojumu cenas ir palielināmas atbilstoši inflācijai, kas ļautu segt muzeju uzturēšanas izdevumus.

Vienlaikus, lai veicinātu muzeja ekspozīciju apskati un muzeja pieejamību sabiedrībai, kā arī lai veicinātu muzeja apmeklējumu pieaugumu, turpmāk noteiktām grupām būs iespēja bez maksas apmeklēt arī muzeja ekspozīciju "Turaidas muzejrezervāts laikā un telpā", kā arī muzeja brīvdabas ekspozīciju. KM skaidro, ka tādējādi tiks nodrošināta minēto ekspozīcija popularizēšana un pieejamība plašākam apmeklētāju lokam, lai izzinātu vēstures stāstus par latviešu tautas garīgo atmodu, kultūras mantojuma saglabāšanu un būt dabas vidē.

Iespēja apmeklēt ekspozīcijas bez maksas ir paredzēta tostarp pirmsskolas vecuma bērniem, pedagogiem, kas pavada pirmsskolēnu vai skolēnu grupu, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Šāda iespēja ir arī bērniem ar invaliditāti, Latvijas muzeju darbiniekiem un citām sabiedrības grupām.

Vasaras sezonā no 1.maija līdz 31.oktobrim muzejā apskatāmas 52 ekspozīcijas, kas izvietotas ēkās - kultūras pieminekļos un brīvdabā, tajā skaitā trīs jaunas pastāvīgās ekspozīcijas un brīvdabas ekspozīcijas ar atjaunotiem informatīvajiem stendiem, kuros izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas ir iespējams skatīt pētnieciskā darba rezultātus mākslinieciski izveidotos multimediālos produktos.

Līdz ar aktīvā tūrisma sezonas beigām apmeklētāju skaits un muzeja publisko maksas pakalpojumu pieprasījums samazinās. Laikā no 1.novembra līdz 30.aprīlim ir noteikts muzeja ziemas piedāvājums, kas apjoma un daudzveidības ziņā ir atbilstoši mazāks nekā vasaras sezonā.

MK lēmumprojekta anotācijā pausts, ka muzeja apmeklētāju plūsma pēdējos gados nav bijusi vienmērīga. Apmeklētāju skaita samazinājums ir saistīts ar būtiskām izmaiņām starptautiskajā tūrismā, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas un Krievijas militārās agresijas Ukrainā radīto ietekmi. Ir mainījusies muzeja apmeklētāju struktūra, ievērojami samazinājies ārvalstu organizēto tūrisma grupu skaits, līdz ar to arī novadīto ekskursiju skaits.

Salīdzinot muzeja apmeklētāju segmentus 2023.gadā ar 2024.gadu, muzejs prognozē, ka organizētā tūrisma apmeklējumi nepieaugs, bet pieaugs individuālo ārzemju un vietējo tūristu skaits muzejā.

Muzeja lietošanā ir teritorija ar kopējo platību gandrīz 58 hektāru platībā un 38 ēkas, kas ir valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi, kā arī daudzveidīgs dabas un ainaviskais mantojums - parkveida ainava, dabiskie zālāji, meža teritorija, 26 muižas dīķi un apstādījumi, kā arī citas vērtības. Muzejs veic valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu un infrastruktūras atjaunošanu, restaurējot un konservējot minētās ēkas, uzturot kultūrvidi visā tās daudzveidībā.

KM uzsver, ka Turaidas muzejrezervāta piedāvājums regulāri tiek pilnveidots, lai sniegtu apmeklētājiem iespēju pilnvērtīgi pavadīt muzejā visu dienu. Pēdējo desmit gadu laikā ir izveidotas astoņas jaunas ekspozīcijas, pilnveidotas un modernizētas esošās ekspozīcijas, sakopta muzeja teritorijā esošā Turaidas mežaparka četru hektāru platība, atjaunota parkveida ainava un astoņu vēsturisko dīķu kaskāde, izveidoti celiņi, uzstādīti soliņi, kā arī izveidots informatīvais stends un mobilais audiogids.

2024.gadā finanšu resursi muzeja izdevumu segšanai ir 1 997 724 eiro, tajā skaitā ieņēmumi no muzeja maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi veido 900 000 eiro un valsts budžeta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem ir 1 097 724 eiro. Ņemot vērā ieejas maksas paaugstinājumu un cenrādī iekļautu jaunu muzeja maksas pakalpojumu cenas, tiek plānots pašu ieņēmumu pieaugums 2024.gadā par 144 000 eiro, savukārt 2025.gadā un turpmākajos gados katru gadu par 165 000 eiro.

Pašu ieņēmumu plānotais palielinājums tiks novirzīts ar pakalpojumu sniegšanu saistīto izdevumu segšanai, tajā skaitā uzturēšanas izmaksu sadārdzinājuma segšanai - atbilstoša mikroklimata nodrošināšanai, apsardzes pakalpojumu un komunālo maksājumu segšanai, citas muzeja infrastruktūras uzturēšanas izmaksu sadārdzinājuma segšanai.

Svarīgākais