Solovjovs: Latvijā jāatceļ pensiju sistēma

© Ekrānšāviņš

Lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos, ir iecerēta viena procentpunkta iemaksu pārnese no fondētās pensiju shēmas jeb otrā līmeņa uz pensiju pirmo līmeni.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens sacīja, ka piedāvātā iemaksu pārnese no otrā uz pirmo pensiju līmeni neradīs zaudējumus iedzīvotājiem. Ašeradens arī skaidroja, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu, vienlaikus arī uzlabojot nākotnes pensiju apmēru.

Dienas laikā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tika savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par pensiju otrā līmeņa iemaksu nesamazināšanu, kas ir pretēji valdības iecerei par gandrīz 17% jeb no 6% līdz 5% no bruto algas samazināt iedzīvotāju iemaksas pensiju otrā līmeņa uzkrājumā.

Parakstu vākšanu bija iniciējusi ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo". Pēc "Indexo" aplēsēm, iecerētais pensiju otrā līmeņa samazinājums vidējās algas saņēmējam pēc 10 gadiem pensiju uzkrājumu samazinās par 4000 eiro, bet, pensionējoties pēc 30 gadiem, šo nodokļu izmaiņu rezultāts būs par 40 000 eiro mazāks pensiju uzkrājums.

Attiecībā uz pensiju sistēmu raidījumā "Preses klubs" savu viedokli pauž kiberdrošības uzņēmuma "Possible Security" vadītājs Kirils Solovjovs: "3.pensiju līmenis ir investīciju instruments cilvēkiem, kuriem kādu miera sajūtu rada vārds "pensija". 1. un 2. pensiju līmenis ir piramīdas shēma. Es jau 10 gadus publiski esmu runājis par to, ka Latvijā jāatceļ pensiju sistēma. Tas ir jāizdara paredzami un laicīgi jāpasaka, ka, piemēram, pēc 30 gadiem valsts beigs maksāt pensijas. Lai cilvēki var sākt krāt. Cilvēkiem jāapgūst finanšu pratība - ka tikt pie naudas, kā noturēt, uzkrāt."

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais