Austrumu pierobežā savesti "pūķa zobi" un "prettanku eži", kas tiks uzstādīti posmos gar Krievijas un Baltkrievijas robežu

© Ekrānšāviņš

Joprojām aktīvi turpinās Latvijas sauszemes robežas stiprināšana – austrumu pierobežā savesti “pūķa zobi” un “prettanku eži”, kas jau šomēnes tiks uzstādīti jaunos posmos gar Krievijas un Baltkrievijas robežu, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Vairākās ceļmalās Latgalē ir izauguši pūķa zobi - betona kluči, kas ir daļa no Nacionālo bruņoto spēku pretmobilitātes resursiem. Pierobežā jau ir izveidotas 26 noliktavas, kurās glabājas desmitiem tūkstoši dzelzs prettanku ežu un pūķa zobu. Liela daļa atrodas Kārsavā.

Pāri sliedēm no Kārsavas dzelzceļa stacijas ir izveidots vesels dzelzsbetona piramīdu parks. Viens šāds tā saucamais pūķa zobs sver vairāk nekā pusotru tonnu, un ir redzams, ka šī pagaidu noliktava visu laiku tiek papildināta. Šogad austrumu robežas stiprināšanai un pretmobilitātes pasākumu ieviešanai piešķirti 25 miljoni eiro.

Pulkvedis Andris Rieksts stāsta: “Mēs jau esam uzsākuši darbu pie mobilitātes koridora aiztaisīšanas jeb satiksmes ierobežošanas krīzes gadījumam. Ja kāds izvēlas pa šo maršrutu pārvietoties, tad mēs ar šiem pretmobilitātes materiāliem nodrošināsim, lai šī kustība nenotiktu. Protams, tas prasīs laiku, arī zemju saskaņošanu.”

Pūķa zoba vai dzelzs eža uzdevums ir uz laiku apturēt pretinieka tehniku, lai uz to varētu nomērķēt un iznīcināt. Pretmobilitātes līdzekļus krīzes gadījumā varēšot ātri salikt vajadzīgās vietās. Militāra uzbrukuma gadījumā pretmobilitātes līdzekļu tuvumā tiks izvietotas tanku mīnas, kā arī darbosies pretgaisa sistēma. Savukārt ap robežsardzes posteņiem ceļ bastionus no Hesko groziem.

Kopumā austrumu robežas stiprināšanā piecu gadu laikā plānots ieguldīt 303 miljonus eiro.

Svarīgākais