Palīdzējuši nolaupīt mazmeitu: apcietināti Bukaina vecāki

© Depositphotos

Prokremliskajam aktīvistam Staņislavam Bukainam atbalstu meitas nolaupīšanā, iespējams, snieguši viņa vecāki.

LETA jau ziņoja, ka Valsts policijā ir sākts kriminālprocess par mazgadīga bērna nolaupīšanu un 22.jūlijā Latvijā tika aizturētas divas personas. Viņi atzīti par aizdomās turētajiem nozieguma atbalstīšanā, un tiesa kā drošības līdzekli viņiem piemēroja apcietinājumu.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja, ka kriminālprocess par nozieguma atbalstīšanu ierosināts pret bērna tēva vecākiem.

Savukārt Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" un TV3 ziņas vēstīja, ka meitenes atgūšanā lielu darbu ieguldījusi arī pati mamma, kura devusies bērnam pakaļ uz Krieviju, tur sadarbojoties ar ieteiktajiem advokātiem.

Pēc bērna atgūšanas viņas abas atgriezušās mājās, šķērsojot Krievijas-Igaunijas robežu.

Lībiņa-Egnere LTV atzina, ka bērna atgūšana bijis grūts darbs, jo ar kaimiņvalsti neesot divpusējās sadarbības iespēju.

Meitenes māte medijiem patlaban nevēloties detalizēti stāstīt par notikušo, lai viņas bērnam pēc atgriešanās būtu mierīgāka dzīve.

"Pret tēva vecākiem, kuri palīdzēja tēvam nokļūt Krievijā, ar viltu (..) izmantojot saskarsmes tiesības ar bērnu, ir ierosināts kriminālprocess," teica Lībiņa-Egnere.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apliecināja, ka saistībā ar bērna atgriešanu Latvijā tika veikta virkne izmeklēšanas darbību, tostarp, notika aktīva sadarbība ar vairākām iestādēm.

Kriminālprocesā par personas nolaupīšanu turpinās aktīvas izmeklēšanas darbības, tomēr policijā nekomentēja, vai Bukains ir meklēšanā. Prokuratūrā, kas izmeklē Bukaina "Baltijas antifašistu" krimināllietu, aģentūrai LETA gan apliecināja, ka jau iepriekš kriminālprocess pret Bukainu ir izdalīts, viņam piemērots apcietinājums un viņš joprojām ir meklēšanā.

Jau ziņots, ka par darbību pretvalstiskā organizācijā apsūdzētais Bukains vasaras vidū, ar SUP dēli šķērsojot upi, ne vien aizbēga no Latvijas, bet arī nolaupīja un aizveda uz Krieviju meitu, ar kuras māti ir šķīries. Jau Krievijā Bukains publiski apgalvoja, ka tur pieprasījis politisko patvērumu.

Latvijas Tieslietu ministrija bērna mātei Hāgas 1980.gada konvencijā noteiktā procesa ietvaros nodeva Krievijas advokāta kontaktus. Pēc advokāta ieteikuma māte ieradās Krievijā, kur saskaņā ar Hāgas konvencijā noteikto procedūru bērns tika nodots viņas aprūpē.

Šonedēļ bērns kopā ar māti atgriezās Latvijā.

Pērn oktobrī prokuratūra cēla apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos. Viena no šīm personām ir Bukains, un jau tobrīd vairākas no personām bija izsludinātas meklēšanā.