Latvijā novērsts terorakts

© Mārtiņš Zilgalvis/MN

Prokuratūrai nodota krimināllieta par kādu nepilsoni, kurš Latvijā plānoja veikt teroraktu, izmantojot trotilu un sērskābi. Radikālis atbalsta teroristu grupējuma “Daesh” ideoloģiju un bija vācis informāciju par terora aktu veikšanu un sprāgstierīču izgatavošanu, vēsta "TV3 ziņas".

Radikālis aizturēts maijā, bet tikai tagad izmeklēšana pabeigta un lietu Valsts drošības dienests (VDD) nodevis prokuratūrai, lai tā sāktu kriminālvajāšanu par instrukciju un zināšanu iegūšanu teroristiskiem uzbrukumiem, kā arī sprāgstvielas un šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu.

Radikālais nepilsonis intensīvi iesaistījies sarakstēs ekstrēmismu un terorismu atbalstošās grupās saziņas platformā “Telegram”, kur dalījies ar teroristisko organizāciju ideoloģiskajiem materiāliem, kā arī dažādām instrukcijām terora aktu veikšanai. Secināts, ka persona atbalsta teroristu grupējuma “Daesh” jeb tā sauktās “Islāma valsts” sludināto ideoloģiju.

“Kratīšanas laikā personas dzīvesvietā izņemti vairāk nekā 400 gramu trotila, šaušanai derīga ieroču munīciju, kā arī iepakojums ar sērskābi. Papildus personas dzīvesvietā tika konstatēti materiāli, kuros slavinātas teroristiskas darbības un ietverti aicinājumi šādas darbības veikt. Persona bija uzkrājusi arī detalizētas pamācības terora aktu veikšanai, tostarp sprāgstierīču izgatavošanai,” teikts VDD paziņojumā.

"TV3 ziņas" uzdeva dienestam virkni precizējošu jautājumu: kam un kad aizturētais plānoja uzbrukumu, kuras valsts pilsonis, cik vecs, kur nopirka trotilu, vai bija vēl kādi “domubiedri” Latvijā? Dienests e-pastā skaidroja, ka kriminālprocesa virzītājs patlaban ir prokuratūra, dienests no plašākiem komentāriem atturēsies.

Uz norādi, ka sen nebija dzirdēts par “Daesh”, un jautājumu, kas notiek ar šo teroristisko organizāciju, politikas zinātņu doktors un drošības pētnieks Mārtiņš Hiršs saka: “”Islāma valstij” bija teritorija Irākā un Sīrijā, pakāpeniski spēks noriet. Saistīti grupējumi ir Rietumāfrikā, Nigērijā, Burkinafaso visaktīvāk terorakti ar desmitiem, simtiem bojāgājušo. Afganistānā, Krievijā, Sīrijā “Islāma valsts” noriet lēnām. Jā, ir radikāļi, bet tur nav tā aktīvā fāze. Rietumāfrikā visaktīvāk darbojas.”

Martā islāma radikāļi sarīkoja teroraktu Krievijā, Maskavas koncertzālē “Crocus City Hall” bojā gāja 145 cilvēki. Vai Latvijā aizturētais nepilsonis bija saistīts ar krievvalodīgo islāma ekstrēmistu atzaru, drošībnieki neatklāj.

Uz jautājumu, kas parasti ir šo teroristu mērķi, Hiršs norāda: “Lielākā daļa ir šie “vientuļie vilki” (..) Parasti mīkstie, vārīgie mērķi - pasākumi, kur ir daudz apmeklētāju, tirdziņi (..) Simboli, valsts iestādes, kas varētu izrādīt uzmanību, ideoloģisko mērķu popularizēšanai.”

Runājot par šādu teroristu psiholoģisko portretu un to, kas viņus piesaista, pētnieks skaidro: “Parasti tie ir jauni vīrieši, 20-30 gadi, cilvēki, kuri nav iekļāvušies sabiedrībā. Rietumos tādi, kuri mēģinājuši atrast darbu, studēt, mēģinājuši būt daļa no sabiedrības, tas nav izdevies. Saskārušies ar atstumtību no pārējās pasaules. Meklējuši kādu kopienu, kas iekļauj, un radikālās grupas uzrunā.”

Jāatgādina, ka 2017. gadā par dalību Sīrijas konfliktā latvietim Mārtiņam Grīnbergam piesprieda 10 gadus cietumā. Šis jaunietis pirms radikalizēšanās bija vientuļš daudz laika pavadīja interneta forumos, piemēram, multiplikācijas filmas “My little Pony” fanu lapā, līdz internetā iepazinās ar radikālajiem islāmistiem un devās uz uz Sīriju, jo viņu aizrāvusi islāma kalifāta ideja un viņš “meklējis patiesību”.