Veselības ministrija un ārsti vēršas pie izglītības iestādēm

© Gints Ivuškāns

Lai mazinātu ģimenes ārstu slodzi rudenī, Veselības ministrija (VM) un Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina izglītības iestādes neprasīt zīmi par bērna slimošanu, izņemot gadījumā, ja ārsts sniedzis īpašas rekomendācijas, aģentūru LETA informēja VM.

VM un LĀB aicina izglītības iestādes precizēt iekšējās kārtības noteikumus un paredzēt, ka ārsta zīme, bērnam atgriežoties izglītības iestādē pēc slimošanas ar jebkuru no saslimšanām, ir nepieciešama tikai gadījumos, ja ārsts sniedzis īpašas rekomendācijas, piemēram, atbrīvojumu no sporta vai citām mācību aktivitātēm, par kurām izglītības iestāde noteikti jāinformē. Līdzšinējā prakse rāda, ka īpaši rudenī pieaug ģimenes ārstu noslodze, gatavojot šādas izziņas izglītības iestādēm, informēja VM.

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece apgalvoja, ka lielākā daļa akūto respiratoro saslimšanu, kā arī akūtas kuņģa-zarnu trakta problēmas ir pašlimitējošas, kas nozīmē, ka cilvēka, īpaši bērna imūnās sistēmas atbildes reakcija palīdz izveseļoties pat bez medikamentiem.

Aizsilniece skaidroja, ka šādos gadījumos nav nepieciešama kāda medicīniska iejaukšanās, bet bērns tiek vests pie ārsta tikai ar mērķi saņemt zīmi bērnudārzam vai skolai, kaut gan atveseļošanās procesam vislabākais būtu palikt mierīgi mājās un atgūt veselību.

Viņa norādīja, ka tieši ārstam jābūt tam, kurš izlemj, vai, bērnam atgriežoties skolā, ir nepieciešama izziņa. Ja nav nepieciešamas īpašas norādes skolai vai bērnudārzam, bērns var atgriezties izglītības iestādē bez ārsta zīmes, viņa pauda.

Tas ir svarīgi, jo nesamērīgs vai nepamatots ārsta zīmju pieprasījums bērna prombūtnes attaisnošanai rada lieku slogu ārstiem un veselības nozarei, kā arī bērnu vecākiem, uzsvēra Aizsilniece.

Vienlaikus VM un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar ārstiem izstrādājuši ieteikumus un rīcības algoritmu kā vecākiem, tā arī izglītības iestādēm bērnu saaukstēšanās simptomu gadījumā.

Visbiežāk akūta saaukstēšanās norit ar iesnām, klepu, sāpēm kaklā un temperatūru, kas ilgst pāris dienas, tāpēc ārstu izstrādātais rīcības modelis palīdz saprast, kādos gadījumos bērnam nepieciešama ārsta vizīte, bet kādos pietiek ar atpūtu mājās līdz saaukstēšanas simptomu pāriešanai.

Rudens sezonas laikā speciālistu izstrādātie ieteikumi vecākiem un izglītības iestādēm, ja bērnam ir akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, nodoti Izglītības un zinātnes ministrijai vienotas pieejas veidošanai.

Latvijā

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piedāvā jau 2025. gada pašvaldību vēlēšanās izmantot jaunu vēlēšanu biļetena veidolu, līdzšinējos rombiņus pie kandidātu vārdiem aizstājot ar zaļiem un sarkaniem laukumiņiem, no kuriem vienā vēlētājs varētu izdarīt atzīmi, paužot īpašu atbalstu vai nepatiku pret konkrēto kandidātu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pavēstīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Svarīgākais