20 gadu laikā LTAB OCTA IT sistēmā investējis gandrīz astoņus miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) investīcijas sauszemes transportlīdzekļu vadītāju obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmā 20 gadu laikā sasniegušas gandrīz astoņus miljonus eiro, informē LTAB pārstāvji.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins norāda, ka LTAB izstrādātā un uzturētā OCTA informācijas sistēma ir viena no modernākajām Eiropā, un tās izveides pieredze jau šobrīd kalpo par pamatu vienotas datu apstrādes un analīzes sistēmas izveidei visā Eiropā.

Darbs pie OCTA informācijas sistēmas izveides tika aizsākts 1997.gadā. Būtiskas pārmaiņas tā piedzīvoja 2004.gadā, sākot centralizētas datu apmaiņas ieviešanu starp sistēmas lietotājiem. Savukārt līdz šim lielākais OCTA informācijas sistēmas attīstības solis tika sperts 2008.gada 1.jūnijā, ieviešot "e-polisi".

OCTA IT nodrošina tiešsaistes datu apmaiņu 24/7 režīmā starp atbildīgajām valsts institūcijām, ļaujot tās lietotājiem - kontrolējošajām institūcijām, apdrošinātājiem un autovadītājiem izmantot dažādus ar OCTA apdrošināšanu saistītus servisus, ne vien Latvijā, bet arī daudzās citām Eiropas valstīs, ar kurām ir noslēgti attiecīgi informācijas apmaiņas līgumi.

LTAB izstrādātā OCTA IT sistēma nodrošina to, ka polises pircējs var iegādāties to vienkārši un ātri, un tas pamatā neaizņem vairāk kā dažas minūtes. Abāšins norāda, ka, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, kurās, lai saņemtu apdrošināšanas piedāvājumu, jāaizpilda garas anketas, kas ir ilgstošs un sarežģīts process, Latvijā apdrošinātājiem nepieciešamie dati no sistēmas tiek sniegti dažu sekunžu laikā, tādēļ OCTA piedāvājumi var tikt sagatavoti nekavējoties. Turklāt klientam nav nepieciešams fiziski apmeklēt apdrošinātāja biroju, klientu apkalpošanas centru vai brokeri.

Tāpat OCTA sistēmā ir ieviests arī zaudējumu pieteikšanas un prasību kārtošanas process. Ieviešot "e-saskaņoto paziņojumu", tika radīta iespēja, ceļu satiksmes negadījumu noformēt dažu minūšu laikā, jo lielāko daļu informācijas sistēma ielasa automātiski, turklāt arī fiksēto foto un video materiālu tālāka nodošana uz OCTA Informācijas sistēmas datubāzi, notiek tiešsaistē - uzreiz pēc saskaņotā paziņojuma elektroniskas parakstīšanas. Klienti tiešsaistē tiek novirzīti pie atbildīgā apdrošinātāja, tādējādi, būtiski paātrinot zaudējumu pieteikšanas procesu, skaidro Abāšins.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais