Latvijas ierēdņus apmācīs, kā nebaidīties no žurnālistiem

Šodien vairāku valsts iestāžu vadības pārstāvji tiksies Valsts administrācijas skolas (VAS) rīkotajā seminārā Kā runāt ar žurnālistiem? Jā – kompetencei, nē – stresam. Tajā Žurnālistu asociācijas vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultātes vadītāja Anda Rožukalne kopā ar citiem RSU mācībspēkiem trenēs valsts pārvaldē strādājošos darbam ar žurnālistiem, lai "nākamā tikšanās ar žurnālistiem nesagādātu stresu", teikts kursu pieteikumā.

A. Rožukalne apgalvo, ka viņa vadīs tikai vienu daļu no divu dienu semināra. "Stāstīšu par to, kas nav pretrunā ar to, ko daru, – par mediju sistēmu, ko pētu jau desmit gadus. Pārējās tēmas vadīs sabiedrisko attiecību pasniedzēji," skaidro A. Rožukalne.

Viņa uzsver, ka neatbalsta tāda veida aktivitātes, kas saistītas ar jautājumu – kā tikt galā ar žurnālistiem? "Es to nevēlos darīt. Tas ir mans darbs mācīt bakalaura un maģistrantūras programmā mediju sistēmu un menedžmentu, taču es nevadīšu mediju treniņus, kā runāt ar žurnālistiem. Esmu daudzkārt aicināta uz šāda veida pasākumiem, taču vienmēr uz to skatos ļoti tramīgi un nevēlos darīt kaut ko tādu," apgalvo A. Rožukalne.

Viņa nosauc žurnālista Jāņa Dombura vārdu, kurš savulaik arī vadījis intervijas un diskusijas mediju treniņu ietvaros. Viņš neesot skolojis kursu dalībniekus jautājumos, kas jādara, lai apvestu ap stūri žurnālistus, un šādus principus sola ievērot arī A. Rožukalne

Šodien A. Rožukalnes lekcija VAS būs Mediju sistēma. Blogosfēra. Interaktivitāte. Tajā galvenās aplūkojamās tēmas būs par mediju sistēmas pamatu, mediju ekonomikas skatījumu, kā arī īpašniekiem. Kā noprotams no Žurnālistu asociācijas vadītājas atsūtītajiem prezentācijas materiāliem, viņas darba kārtībā nav iekļauti jautājumi par mediju attiecību veidošanu, mediju treniņiem vai: Kā runāt ar medijiem; Ja jūs nezināt, ko mediji jau zina? – kā tas ir paredzēts kādas citas semināra vadītājas programmā.

Mediju treniņus Valsts kancelejas (VK) vadībai, vairāku ministriju komunikācijas speciālistiem šodien un 26. maijā vadīs RSU Komunikācijas fakultātes programmas Sabiedriskās attiecības vadītāja Ruta Siliņa, kura ir arī tiesībsarga Jura Jansona preses sekretāre. Viņa skaidro, ka augstskolā studentiem māca runas komunikāciju, un cer, ka varēs iemācīt ierēdņiem divu dienu laikā runāt sabiedrībai saprotamā valodā, jo nereti tie atreferē likumprojektu anotācijas, kas ir rakstītas juridiski korektā, bet sabiedrībai grūti uztveramā valodā. "Sabiedriskās attiecības nespēj pastāvēt vienas pašas. Tāpēc mans mērķis ir panākt, lai viena puse neuztvertu otru kā apgrūtinājumu vai ienaidnieku," Neatkarīgajai skaidro R. Siliņa. Viņa neslēpj, ka divu dienu kursos nav iespējams iemācīt to, ko trijos gados māca augstskolā.

Iniciatīva par kursu rīkošanu ierēdņiem un darbiniekiem, kuri ikdienā strādā ar mediju pārstāvjiem, nākusi no VK vadības. VAS semināra dalības maksa ir 60 latu. Asas debates raisīja vairāku žurnālistu iesaistīšanās vadošu amatpersonu un preses sekretāru apmācīšanā, kā pareizi strādāt ar žurnālistiem. Tā Latvijas Televīzijas žurnālistei Ivetai Elksnei, kad kļuva zināms, ka viņa ārpus tiešajiem darba pienākumiem apmāca interesentus, kā pareizi runāt ar preses pārstāvjiem, nācās pamest darbu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais