Briljanta pāris: Marija un Argods nosvin 70 gadu kopdzīvi un atklāj, kas ļāvis būt tik ilgi kopā

© Ekrānšāviņš

Valmieras novadā jau par ilggadēju tradīciju ir kļuvis svinīgā ceremonijā godināt savas stiprās ģimenes – pārus, kuri kopā nodzīvojuši 50 un 60 gadus, tātad svinēt Zelta un Dimanta kāzas, tagad tām pievienojies arī pirmais Briljanta pāris, kas laulībā kopā ir jau 70 gadus. Un tie ir Marija un Argods Miglāvi, kurus kāzu jubilejā sumināja Trikātā, ziņo "ReTV".

Kopā nodzīvoti 70 gadi, bet arī paši abi gaviļnieki ir jau ļoti cienījamos gados - Marija nupat atzīmē savu 98. jubileju, bet Argotam nākamgad jau simts. Kāds tad ir tas kopdzīves pamats, kas ļāvis būt tik ilgi kopā? “Mīlestība! Kāda jau tā bijusi no sākuma, un mierā dzīvot,” tā par ilgās kopdzīves pamatu saka Argods.

Vaicājot, vai pa šiem gadiem bijuši kašķi, atbild: “Tā jau kādreiz, bet ne, ļaunā neņemam, nevajag kurināt neko tādu, vajag saskaņu meklēt.”

“Tāpēc, ka viņi ir viens vesels īstenībā, viņi viens bez otra arī nekur dzīvē nav bijuši,” stāsta Marijas un Argoda meita Cilda Purgale. “Mamma vienmēr ir vairāk klausījusi, ko tēvs ir teicis, viņš ir bijis galvenais, bet ne tā, ka uzspiedis, bet tā ir izveidojies. Mamma jau mums tāda, kas par visiem citiem domā, izņemot sevi. Nu vēl tas pluss, ka viņi mums ir tādi ilgdzīvotāji, tāpēc arī viņiem bija vieglāk sagaidīt tās Briljanta kāzas, jo viņi jau vēlu apprecējās, mammai bija 28 gadi, tēvam 29.”

Ģimenē tā jau ir arī tradīcija atzīmēt vecāku kāzu jubilejas - bijušas gan Sudraba, gan Zelta, Dimanta un tagad Briljanta kāzas.

Argods visu mūžu veltījis arī dziesmai, vēl pirms dažiem gadiem bija viens no Valmieras politiski represēto vīru kora aktīvākajiem dalībniekiem. Un tā kā dziesma vienmēr ir bijusi tuva abiem, tad arī tagad, svinīgajā ceremonijā, kopīgs veltījums Briljanta pārim. Godināt savas stiprās ģimenes, rīkot Zelta, Dimanta kāzu ceremonijas aizsāka Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļa. Tagad tām klāt nākušas arī Briljanta kāzas, par šo notikumu gandarījumu pauž arī Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ieva Miķīte-Plusiņa: “Tas ir pirmo reizi, no kolēģiem gan esmu dzirdējusi, ka Latvijā ir bijis, bet ļoti, ļoti reti, tiešām brīnišķīgs notikums, apsveicam savu briljanta pāri!”

Latvijā

Valsts kanceleja rosina liegt valsts amatpersonām savienot darba pienākumus ar amatu speciālajās ekonomiskajās zonās un brīvostās, liecina Valsts kancelejas Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai iesniegtais priekšlikums grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".