VDD, aizturot teroristu grupējuma Daesh atbalstītāju, viņa dzīvesvietā atrod sprāgstvielas

© unsplash.com

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 2.septembrī rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Latvijas nepilsoni par instrukciju un zināšanu iegūšanu teroristiskiem uzbrukumiem, kā arī sprāgstvielas un šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu.

Kriminālvajāšanu rosināts sākt saskaņā ar Krimināllikuma 79.4 panta pirmo daļu un 233. panta otro daļu.

Aizdomās turēto personu VDD aizturēja šā gada 2.maijā, kratīšanas laikā personas dzīvesvietā izņemot vairāk nekā 400 gramus sprāgstvielas trotila, šaušanai derīgu ieroču munīciju, kā arī iepakojumu ar sērskābi.

Papildus personas dzīvesvietā tika konstatēti materiāli, kuros slavinātas teroristiskas darbības un ietverti aicinājumi šādas darbības veikt. Persona bija uzkrājusi arī detalizētas pamācības terora aktu veikšanai, tostarp sprāgstierīču izgatavošanai.

VDD izmeklēšanā noskaidrojis, ka persona atbalsta teroristu grupējuma Daesh sludināto ideoloģiju. Dienests konstatējis, ka persona intensīvi iesaistījusies sarakstēs ekstrēmismu un terorismu atbalstošās grupās saziņas platformā "Telegram", kur dalījusies ar teroristisko organizāciju ideoloģiskajiem materiāliem, kā arī dažādām instrukcijām terora aktu veikšanai.

Aizdomās turētajai personai kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais