Ārsti un skolotāji nosūtījuši valdībai vēstuli; kas tajā rakstīts?

© unsplash.com

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un citas organizācijas politiķiem nosūtījuši vēstuli, aicinot darbā pie 2025.gada un vidēja termiņa budžeta projekta izstrādes neaizmirst par veselības un izglītības jomu.

Vēstulē minēts, ka 2024.gada un vidēja termiņa budžets tika sagatavots un pieņemts, izvirzot trīs būtiskas prioritātes - drošība, veselība, izglītība.

Pašlaik notiek darbs pie 2025.gada un vidēja termiņa budžeta projekta izstrādes, taču politiķi vienojušies par vienu prioritāti - drošība, iekšējā un ārējā drošība, teikts vēstulē. Vēstules autori uzskata, ka Latvijas drošība jāstiprina, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kā arī jāatbalsta iekšējā drošība, jo tā daudzus gadus nav saņēmusi atbilstošu finansējumu, taču iekšlietu sistēmā strādājošie ir profesionāli un rūpējušies par Latvijas valsts iedzīvotāju drošību ikdienā.

Vēstules autori uzskata, ka budžeta projekta izstrādē jāsaglabā iepriekš noteiktie prioritārie virzieni, jo tie būtiski ietekmējot Latvijas iedzīvotāju ne tikai fizisko, bet arī veselības un izglītības drošību, kas savukārt ilgtermiņā ietekmē veselīgas un izglītotas tautas, tās ataudzes pastāvēšanu.

Bez stipras veselības aprūpes sistēmas, kas ir gatava darboties arī ārkārtas situācijās, valsts aizsardzība nav iespējama. Veselības aprūpes sistēma ir būtisks valsts drošības elements, jo ārkārtas gadījumos - vai tie būtu dabas katastrofas, pandēmijas vai militārie konflikti - efektīva un operatīva medicīniskā aprūpe ir svarīga ne tikai civiliedzīvotāju, bet arī valsts aizstāvju dzīvību glābšanai, minēts vēstulē.

Tāpat vēstulē norādīts, ka investīcijas izglītībā, intelektuālajā kapitālā šodien ir ieguldījums valsts drošībā nākotnē, jo valsts drošība vispirms ir izglītota nācija.

Vēstule, kuru parakstījuši arī Latvijas Studentu apvienības, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības, Rektoru padomes, Latvijas Māsu asociācijas, Latvijas Jauno ārstu asociācijas, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienības pārstāvji, nosūtīta Saeimas deputātiem, Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV), izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV), veselības ministram Hosamam Abu Meri (JV), finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV).

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais