Itāļu tūrists: mani apzaga, kamēr biju dušā

Pie Neatkarīgās pēc palīdzības vērsās izmisis itālietis, jo paša spēkiem cīnīties ar kādu Rīgas viesnīcu, kurā viņš esot apzagts, vairs neesot spēka. Kamēr vīrietis mazgājies dušā, nenoskaidrots ļaundaris ielauzies viņa numuriņā un nozadzis datoru, uzskata cietušais. Viesnīcas vadība uzsver, ka nozieguma brīdī novērošanas kameras bijušas salūzušas, tāpēc kompensēt zaudējumus cietušajam negrasās.

Slēdzenes nav bojātas

"Todien biju iegājis dušā, kas atrodas manā numuriņā, un, kamēr mazgājos, kāds iekļuva manā istabā un nozaga datoru. Kad to pamanīju, aizgāju uz recepciju un palūdzu noskatīties videoierakstu, taču viesnīcas darbinieks paziņoja, ka video novērošanas kamera manā stāvā ir sabojājusies," pērnā mēneša notikumus atceras cietušais Gabri Serpi. Viņš Latvijā kādu laiku pasniedzis itāliešu valodu un īrējis dzīvoklīti, taču dažādu apstākļu dēļ nācies pārvākties uz viesnīcu, kurā vīrietis nodzīvojis apmēram mēnesi.

"Kad man pateica, ka kameras ir sabojājušās, nekavējoties rakstīju policijai, bet viņi sacīja, ka lietu būs grūti atklāt, jo viesnīca nereģistrē ienākošos un aizejošos cilvēkus. Policija man teica, ka viesnīcas durvju slēdzenes ir primitīvas," stāsta G. Serpi.

Viņš lūdzis viesnīcas menedžerei atlīdzināt nodarīto, taču viņa rupji atcirtusi, ka kameras nav darbojušās tikai divas stundas. "Tiem, kas tur strādā, ir skaidri zināms, ka kameras nedarbojās vismaz divas nedēļas!" sašutumu pauž itālietis. Tagad viņš atrodas Polijā un turpina aktīvu saraksti ar viesnīcas administrāciju, lai iegūtu kādu kompensāciju, taču sarunas joprojām ir neauglīgas. "Man atrakstīja, ka tas ir trīs zvaigžņu hotelis un durvju slēdzenes atbilst trīs zvaigžņu hoteļa standartiem, – tās ir pietiekami drošas. Vienīgais veids, kā numuriņā kāds varēja iekļūt, ir, sabojājot slēdzeni, taču policija šādus pierādījumus neatrada," saka G. Serpi.

Cietušais bijis aizdomīgs

Viesnīcā itālieša mīklaino apzagšanu uztver ar aizdomām, tāpēc arī kompensācija par nodarīto kaitējumu joprojām nav izmaksāta. "Mani darbinieki apzagšanas brīdī tajā stāvā nebija, varu to pierādīt ar video novērošanas ierakstiem," saka viesnīcas Viktorija Hotel direktore Irīna Korba. Viņai šķiet aizdomīgi, ka apmēram mēneša laikā, ko G. Serpi pavadīja viesnīcā, viņš ne reizi nepalūdza istabenei uzkopt viņa numuriņu. Neviens no personāla nevarēja zināt, ka viņam tur ir dators, uzskata viesnīcas direktore. "Man šķiet, ka viņam bija problēmas ar naudu. Viņš pie mums dzīvoja daudzas reizes – mēnesī maksājot 100 latus, un bieži viņš nevarēja samaksāt visu summu uzreiz. Var jau būt, ka datoru tiešām nozaga, bet nav pārliecības, ka tas notika pie mums. Jā, todien nedarbojās kameras, bet trīs zvaigžņu viesnīcām tas nav obligāts noteikums, vairāk tās izmantojam, lai kontrolētu personālu. Ja tiešām būtu pārliecība, ka zādzība notikusi mūsu dēļ, samaksātu par datoru, bet mums ir policijas slēdziens, ka noziegumus tajā laikā tur nebija noticis," saka I. Korba. Viesnīcas direktore arī uzsver, ka līdz šim Viktorija Hotel šādas zādzības nav notikušas, tas ir pirmais gadījums.

Melnie saraksti vairs neeksistē

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Tūrisma policijas nodaļas priekšnieks Andrejs Aronovs uzsver, ka tūristi Rīgā var justies samērā droši, biežāk problēmas sagādājot paši viesi. Galvassāpēs sagādā gan nesavaldīgu un iereibušu vīriešu bari, gan indivīdi, kuri nesen apprecējušies ar Latvijas pilsonēm un rīkojot sadzīviskus strīdus. A. Aronovs atzīst, ka zādzības viesnīcās joprojām notiek, taču tas nenotiek masveidā. Gadījumu Viktorija Hotel viņš neatceras. "Melno sarakstu ar bāriem vai viesnīcām, kuras iesakām neapmeklēt, mums nav. Ja cilvēks uzdod jautājumu, tad pastāstām par konkrēto vietu," saka A. Aronovs.

Nedz RPP, nedz Valsts policijas Rīgas reģiona rīcībā nav atsevišķas statistikas par apkrāptajiem tūristiem vai viņu veiktajiem noziegumiem.

Svarīgākais