Šogad astoņos mēnešos likvidēti 6457 uzņēmumi

© Depositphotos

Latvijā šogad astoņos mēnešos reģistrēti kopumā 6169 jauni uzņēmumi, kas ir par 2,9% jeb 174 uzņēmumiem vairāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Tostarp augustā reģistrēti 704 jauni uzņēmumi, kas ir par 86 uzņēmumiem mazāk nekā šogad jūlijā un par 13 uzņēmumiem mazāk nekā pērnā gada augustā. "Lursoft" norāda, ka augustā reģistrēts otrs zemākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits šogad.

Jūnijā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 3,91 miljons eiro.

Šogad astoņos mēnešos likvidēti 6457 uzņēmumi. "Lursoft" informē ka tas ir vien par 1386 uzņēmumiem mazāk nekā pērn visa gada garumā.

No visiem jaunajiem uzņēmumiem, kas reģistrēti augustā, 88,35% ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 9,38% - individuālie komersanti. Tāpat arī pagājušajā mēnesī reģistrētas piecas ārvalsts komersantu filiāles, četras pilnsabiedrības, četras zemnieku saimniecības, kā arī pa vienam individuālajam uzņēmumam, kooperatīvai sabiedrībai un komandītsabiedrībai.

Analizējot augustā reģistrēto uzņēmumu datus, "Lursoft" izpētījis, ka deviņiem uzņēmumiem apmaksātā pamatkapitāla apjoms sasniedz vismaz 100 000 eiro. Līderis to vidū ir ārvalstu kapitāla SIA "Leifar". Uzņēmuma pamatkapitālā tā vienīgais dalībnieks - "FE Corporation B.V." no Nīderlandes - ieguldījis 650 000 eiro. "Lursoft" norāda, ka minētajam Nīderlandes uzņēmumam Latvijā pieder arī veikls IKEA (SIA "Paul Mason Properties"), kā arī nekustamo īpašumu apsaimniekošanas jomā reģistrētais SIA "Verus Praedium".

Otrs lielākais uzņēmums augustā bijis SIA "Asset Management Consortium" ar 542 700 eiro pamatkapitālu. "Lursoft" dati rāda, ka jaunreģistrētā uzņēmuma vienīgais kapitāldaļu turētājs ir Anrijam Lembergam piederošais SIA "LSF Holdings", kam pieder arī SIA "Ventplac" un SIA "Ostas flote" daļas. Savukārt trešais lielākais pamatkapitāls starp visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem pagājušajā mēnesī bijis SIA "Silva Finance", kura patiesais labuma guvējs ir Aigars Kesenfelds. Uzņēmējam patiesā labum guvēja statuss šobrīd reģistrēts 136 uzņēmumos.

"Top 10" lielākie uzņēmumi augustā pēc pamatkapitāla apjoma bija "LEIFAR" ar 650 000 eiro, "Asset Management Consortium" ar 542 700 eiro, "Silva Finance" ar 400 000 eiro, SIA "CleanR NĪ" ar 350 000 eiro, SIA "Olīvu 1" ar 270 000 eiro, SIA "Timber Wolf Group" ar 220 000 eiro, SIA "Vidzeme RE" ar 192 460 eiro, SIA "Invest Park" ar 130 000 eiro, SIA "Aktivistu Saule" ar 100 000 eiro un SIA "Bad Taste Studios" ar 77 700 eiro.

No "Top 10" lielāko uzņēmumu sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem divi reģistrēti ārpus galvaspilsētas, rāda "Lursoft" apkopotā informācija. Tie ir "Invest Park" no Daugavpils un SIA "Aktivistu Saule" no Gulbenes novada.

"Lursoft" norāda, ka pagājušajā mēnesī Daugavpilī reģistrēti kopskaitā 17 jauni uzņēmumi, bet Gulbenes novadā - divi. Otrs Gulbenes novadā reģistrētais uzņēmums aizvadītajā mēnesī bijis SIA "Rankas auto" ar 10 eiro pamatkapitālu. Dati rāda, ka mazkapitāla SIA augustā veidoja 59,49% no kopējā jauno SIA skaita, tostarp 168 gadījumos jaunreģistrētās SIA pamatkapitāla apjoms bijis viens eiro.

Pašvaldības, kurās augustā reģistrēts vislielākais jauno uzņēmumu skaits ir Rīga ar 336 uzņēmumiem, Ogres novads ar 25 uzņēmumiem, Daugavpils ar 17 uzņēmumiem, Jelgava ar 16 uzņēmumiem, Cēsu novads ar 16 uzņēmumiem, Jūrmala ar 16 uzņēmumiem, Valmieras novads ar 16 uzņēmumiem, Olaines novads ar 15 uzņēmumiem, Mārupes novads ar 14 uzņēmumiem un Siguldas novads ar 14 uzņēmumiem.

Jauni uzņēmumi šogad augustā reģistrēti 42 pašvaldībās. Izņēmums ir tikai Valkas novads, kura teritorijā aizvadītā mēneša laikā nav reģistrēti jauni uzņēmumi. Valkas novadā šī gada astoņos mēnešos kopā reģistrēti deviņi jauni uzņēmumi, savukārt likvidēti 14.

Latvijā

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?