VEF Kultūras pilī uzstāsies 80. gadu zvaigznes “Laid Back”

© Publicitātes foto

VEF Kultūras pilī 20. oktobrī ar īpašu koncertu viesosies savulaik slavenais dāņu elektroniskās mūzikas duets “Laid Back” – Tims Štāls (vokāls, taustiņi, bass, bungas) un Džona Guldberga (vokāls, ģitāra, bass).

Šajā vakarā izskanēs grupas populārākās dziesmas, kuras savulaik kļuva par hitiem visā pasaulē - “Maybe I'm Crazy”, “High Society Girl”, “White Horse”, “Bakerman” un, protams, grupas vizītkarte “Sunshine Reggae”, dueta visu laiku pārdotākais ieraksts, kas 1983. gadā iekaroja daudzu valstu dziesmu topus.

No vēstures. 70. gadu vidū mūzikas pasaulē ienāca revolucionāras jaunās tehnoloģijas: vairāku celiņu magnetofoni, ritma mašīnas un sintezatori. Tolaik kādā piemājas pagalmā Kopenhāgenas centrā Džons Guldbergs bija izveidojis nelielu studiju, kurā kopā ar Timu sāka eksperimentēt un veikt demo ierakstus. Drīz vien puiši saprata, ka ir radījuši jaunu skanējumu, muzicēšanas veidu un vienlaikus - arī savu stilu. Sākotnēji viņu apvienība saucās “The Starbox Band”, taču kopš 1979. gada viņi ir pazīstami kā elektroniskās mūzikas duets “Laid Back”.

“Laid Back” debijas albums ar tādu pašu nosaukumu kā dziesma “Maybe I'm Crazy” klajā nāca 1981. gadā. Acumirklī Dānijā tas kļuva par hitu Nr. 1, vienlaikus iegūstot arī plašu popularitāti ārpus grupas mītnes zemes, tomēr tas bija nieks, salīdzinājumā ar turpinājumu - jau 1982. gada vasarā par sensāciju visā pasaulē kļuva superhits “Sunshine Reggae”. Šis hits ieņēma hitparāžu pirmās vietas 22 pasaules valstīs, un līdz šai dienai ir pārdots vairāk nekā 20 miljonu kopiju apmērā. Nākamā reize, kad “Laid Back” atgriezās topos, bija 1989. gads ar jaunu meistarstiķi “Bakerman”, kura videoklipa autors ir izcilais dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs.

“Laid Back” arvien turpina aktīvi uzstāties, ieraksta jaunas dziesmas un piedalās dažādos projektos. 2019. gadā par ieguldījumu mūzikas attīstībā grupa saņēma Dānijas prestižo balvu “Gada pionieris”, turklāt šis gads grupai bija īpašs, jo apritēja 40 gadi kopš dueta izveidošanas. Jubileja tika atzīmēta ar jaunu albumu “Healing Feeling”, savukāty pērn dienas gaismu ieraudzīja “Laid Back” jau 21. studijas ieraksts - “Road To Fame”.

Svarīgākais