250 miljoni eiro - šādu summu NBS plāno atvēlēt jaunam bruņutehnikas iepirkumam

© Ekrānšāviņš

Jaunu, lielu iepirkumu sākuši Nacionālie bruņotie spēki. Tuvāko trīs gadu laikā, līdz 2028. gadam, plānots iegādāties vairākus desmitus kājinieku kaujas mašīnu, kuru iegādei tiks atvēlēti 250 miljoni eiro. Ko tad iecerējusi iegādāties Latvija, un kādi būs ieguvumi no jaunās militārās tehnikas, skaidro televīzijas kanāla “360” raidījums “360 ZIŅneši”.

Lai stiprinātu Latvijas drošību, aizsardzības nozare strādā pie kājinieku kaujas mašīnu nodrošināšanas. 250 miljoni eiro - šādu summu Nacionālie bruņotie spēki (NBS) plāno atvēlēt jaunam bruņutehnikas iepirkumam. Nākamo gadu laikā plānots, ka Latvijas armiju stiprinās nopietnāka tehnika - vairāki desmiti jaunu kājinieku kaujas mašīnu. NBS skaidro, ka 12 gadu laikā kopā tiks iegādātas 100 vai vairāk kājinieku kaujas mašīnu vairākiem NBS mehanizētās brigādes bataljoniem.

Kājinieku kaujas mašīnas uzlabos mūsu aizsardzību un NBS kaujas spējas, tās izmantojot valsts aizsardzības dažādu uzdevumu izpildei. Jaunā tehnika būs aprīkota ar nepieciešamo bruņojumu un, kā iepriekš izteicies NBS komandieris, kājnieku kaujas mašīnas būšot jauna tipa platforma ar vismaz trešā līmeņa aizsardzību. Atzinīgi šāda iepirkuma rīkošanu šobrīd vērtē eksperti, kas norāda, ka jaunajai tehnikai jākalpo kā labam atbalstam mūsu armijas kaujas spēju stiprināšanā.

Iepirkumā par pretinieku iznīcināšanai paredzētajām kājnieku kaujas mašīnām Aizsardzības ministrija ir izvēles procesa fināla fāzē. Tā kā svarīgi ir izvēlēties labāko piedāvājumu, NBS stiprināšanai līdzi seko arī Saeimas atbildīgā komisija.

Šobrīd Latvijas armijas bruņojumā ir dažāda militārā tehnika, tajā skaitā vairāk nekā 100 bruņutransportieru, nākotnē to skaits vismaz dubultosies. Tāpat tuvāko 2 gadu laikā NBS turpinās saņemt “Patria” bruņutransportierus, tostarp arī Latvijā ražotu militāro tehniku. Uzrunātie aizsardzības jomas eksperti kā veiksmes stāstu redz to, ka “Patria” bruņutransportierus ražo arī Latvijā, Valmierā.

Svarīgākais