Poligons Latgalē netiek galā ar bioloģiskajiem atkritumiem [papildināts]

© Mārtiņš Zilgalvis

Vietējam atkritumu poligonam nepieņemot bioloģiski noārdāmos atkritumus, Ludzā uz laiku tiks novākti bioloģisko atkritumu konteineri, aģentūra LETA uzzināja SIA "Ludzas apsaimniekotājs".

Uzņēmumā skaidro, ka saskaņā ar Latgales reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plānu 2024.-2030.gadam Latgales zonā bioloģisko atkritumu pārstrādi nodrošinās poligonā "Cinīši" izbūvētās bioloģisko atkritumu pārstrādes iekārtas. Taču uzņēmumā apgalvo, ka pašlaik, uzņēmumam nezināmu iemeslu dēļ, poligons nespēj pieņemt bioloģiski noārdāmos atkritumus.

Tāpēc "Ludzas apsaimniekotājs" uz nenoteiktu laiku ir spiests pārtraukt šo atkritumu dalītu vākšanu Ludzā. Tiklīdz tiks nodrošināta iespēja, kur nogādāt bioloģiskos atkritumus, uzņēmums sola nekavējoties brūnos konteinerus uzstādīt atpakaļ klientiem.

"Ludzas apsaimniekotājs" arī aicina iespēju robežās veikt mājkompostēšanu, jo tas ir pats lētākais un dabai draudzīgākais bioloģisko atkritumu izmantošanas veids.

Savukārt SIA "Preiļu saimnieks" valdes priekšsēdētājs Grigorijs Semjonovs aģentūrai LETA atklāja, ka Preiļos jaunie brūnie konteineri bioloģiskajiem atkritumiem ir sagādāti, taču klientiem nav izdalīti, jo poligons šādus atkritumus nepieņem kā šķirotus. Preiļu novada namu apsaimniekotājs gaida informāciju no atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma par to, kad attiecīgo atkritumu veidu uzņems poligonā.

Līdzīgi situāciju raksturoja arī SIA "Krāslavas nami". Uzņēmuma sagādātie konteineri pašlaik klientiem nav izdalīti, jo "Cinīšos" bioloģiskos atkritumus pieņem par nešķiroto sadzīves atkritumu maksu.

Poligonu "Cinīši" apsaimnieko SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija", kur aģentūrai LETA komentāru par situāciju poligonā pagaidām nav izdevies saņemt.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums pieder Daugavpils pilsētas, kā arī Augšdaugavas, Līvānu, Preiļu un Krāslavas novadu pašvaldībām. Uzņēmumu vada Aivars Pudāns.

Svarīgākais