Valsts vides dienests: Lauku mēslošana nav vides pārkāpums

© pixabay.com

Organiskā mēslojuma izkliedēšana uz zemnieku laukiem, kas var radīt īslaicīgu, labsajūtu traucējošu smaku, nav uzskatāma par vides pārkāpumu, ja tiek ievērotas normatīvajos aktos noteiktās prasības, norāda Valsts vides dienests (VVD).

Augusta otrā puse un septembra sākums ir laiks, kad notiek aktīva lauksaimniecības zemju mēslošana. Kūtsmēslus vai citu organisko mēslojumu neizdrīkst izkliedēt svētdienās un valsts noteiktās svētku dienās, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova.

Ja rodas pamatotas aizdomas par normatīvajos aktos noteikto prasību neievērošanu, piemēram, traucējošas smakas izplatība svētdienās, lai saņemtu atbildīgā dienesta kvalificētu speciālistu atbildi uz sūdzību, VVD aicina vērsties Valsts augu aizsardzības dienestā.

VVD atgādina, ka mēslošanas līdzekļus neizkliedē uz pārmitras, sasalušas vai ar sniegu klātas augsnes. Īpaši jutīgās teritorijās laikposmā no 20. oktobra līdz 15. martam neizkliedē nekāda veida kūtsmēslus un fermentācijas atliekas, bet zālājiem - no 5. novembra līdz 15. martam. Īpaši jutīgo teritoriju robežas ir Dobeles, Jelgavas, Bauskas, Mārupes, Olaines, Ķekavas, Salaspils, Ropažu, Ādažu, Saulkrastu un Siguldas novada pašvaldības robežas, izņemot Bauskas novada Valles un Kurmenes pagasta, Siguldas novada Lēdurgas pagasta, kā arī Jelgavas, Rīgas un Jūrmalas pašvaldības administratīvās teritorijas robežas.

Mēslošanas līdzekļus izkliedē palienēs un plūdu riskam pakļautās teritorijās tikai pēc iespējamo plūdu sezonas beigām, kā arī mēslošanas līdzekļus neizkliedē vietās, kur tas ir aizliegts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par aizsargjoslām un par īpaši aizsargājamām teritorijām.

Svarīgākais