Elksniņš cer, ka Daugavpils slimnīca nākotnē kļūt par universitātes tipa klīnisko slimnīcu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Daugavpils pašvaldība SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" vēlas saglabāt vismaz 25% plus vienas balss līdzdalību, aģentūrai LETA atklāja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš.

Viņš sacīja, ka pašlaik vēl tiek strādāts pie iespējamā kapitāldaļu sadalījuma, juristi gatavo dažādus priekšlikumu, un vēl nav skaidrs, kādu līdzdalību uzņēmumā iegūs valsts. Taču pašvaldība slimnīcā vēlas saglabāt vismaz 25% plus vienas balss līdzdalību.

Pilsētas mērs pieļāva, ka valsts varētu pilnībā pārņemt Augšdaugavas novada pašvaldības kapitāldaļas slimnīcā, jo esot izskanējusi informācija, ka pašvaldība gatavojas izbeigt savu līdzdalību uzņēmumā.

Pēc Elksniņa paustā, pašvaldība ir par kvalitātes celšanu slimnīcā, un valsts kļūšana par kapitāldaļu turētāju to uzlabos.

"Līdz brīdim, kamēr pacientus līdz Rīgas klīniskajām slimnīcām nebūs gatavi nogādāt ar glābšanas helikopteriem, Daugavpils reģionālā slimnīca būs stratēģiski nozīmīga Latgales ārstniecības iestāde," komentēja pilsētas mērs.

Viņaprāt, pārmaiņas ļaus saglabāt trešo lielāko slimnīcu valstī un nākotnē kļūt par universitātes tipa klīnisko slimnīcu ar 25 dažādu profilu nodaļām.

Līdzīgas pozitīvas pārmaiņas slimnīcā esot notikušas arī tad, kad līdzdalību slimnīcā ieguva Rīgas Stradiņa universitāte (RSU). Elksniņš sacīja, ka tas ļāvis attīstīt rezidentūru.

Politiķis pieļāva, ka kapitāldaļu pārņemšanas process varētu noslēgties vēl šogad.

"Ja Veselības ministrija (VM) būs gatava pārņemt Augšdaugavas novada pašvaldībai piederošās kapitāldaļas, tad lēmumu par to pieņems novada domes deputāti," iespējamo kapitāldaļu nodošanu valstij aģentūrai LETA komentēja Augšdaugavas novada pašvaldībā.

Kopumā novada vadība piekrītot nostājai, ka VM ir jāuzņemas lielāka atbildība par slimnīcu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka pašlaik Daugavpils pašvaldībai ir 89,29%, Augšdaugavas novada pašvaldībai 8,42%, bet RSU 2,29% kaitāldaļu slimnīcā.

Jau ziņots, ka VM ir gatava aicināt Ministru kabinetu lemt par valsts līdzdalību Daugavpils reģionālajā slimnīcā.

VM norāda, ka Latvijas veselības aprūpes sistēmā Daugavpils reģionālā slimnīca ir stratēģiski nozīmīga ārstniecības iestāde, lielākais daudzprofilu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējs ārpus Rīgas, kas nodrošina neatliekamās diennakts un ambulatorās medicīniskas palīdzības pieejamību pārsvarā Latgales reģiona iedzīvotājiem.

Slimnīcā darbojas 25 dažāda profila medicīniskās palīdzības nodaļas. Pērn slimnīcā pakalpojumus saņēma vairāk nekā 177 000 pacientu.

VM ir kapitāldaļu turētāja 13 ārstniecības iestādēs.

Pagājušajā gadā, publiski izskanot informācijai par Daugavpils slimnīcas finansiālajām grūtībām, Daugavpils domes priekšsēdētājs Elksniņš izteica viedokli, ka valstij būtu jāpiedalās lielajās slimnīcās kā īpašniecei. Savukārt Augšdaugavas pašvaldības izpilddirektors, slimnīcas kapitāldaļu turētājs Pēteris Dzalbe izteicās, ka valstij esot jāuzņemas pilna atbildība par veselības aprūpes jomu.

VM apsver iespēju valstij pārņemt reģionālās slimnīcas, lai uzlabotu slimnīcu sadarbību gan valsts, gan reģionālajā līmenī, teikts ministrijas informatīvajā ziņojumā par veselības aprūpes stacionāro pakalpojumu pārvaldības attīstību un pilnveidi.

Svarīgākais