Izskan trīs iespējamie scenāriji, kas varētu notikt ar bijušo Pasaules tirdzniecības centra ēku

© f64.lv, Kaspars Krafts

Turpinās vairāku scenāriju izvērtēšana par ēku Rīgā, Elizabetes ielā 2 un Kronvalda bulvārī 6, turpmāko likteni, vēsta VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvji.

VNĪ ir sagatavojusi vairākus scenārijus Finanšu ministrijai un Valsts kancelejai saistībā ar šiem nekustamajiem īpašumiem, kur savulaik atradās bijušās Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja, bet vēlāk Pasaules tirdzniecības centrs. Pēc tam plānots virzīt konceptuālo ziņojumu Tiesību aktu portālā.

Patlaban tiek izskatīti vairāki scenāriji. Pirmais scenārijs paredz Ministriju mājas izveidi. Projekts paredz izveidot modernas darba telpas astoņām ministrijām, samazinot valsts biroju platību. Šis risinājums ļautu valstij ilgtermiņā ietaupīt līdz 156 miljoniem eiro.

Otrais scenārijs paredz lēmuma pieņemšanas atlikšanu. Ja lēmums par Ministriju mājas izveidi tiks atlikts, VNĪ turpinās apsaimniekot ēku un to iekonservēs.

Savukārt trešais scenārijs paredz Ministriju mājas projekta noraidīšanu. Ja tiks izvēlēts šis variants, Elizabetes ielas 2 un Kronvalda bulvāra 6 ēkas tiks pārdotas, radot VNĪ līdzekļus citu projektu attīstībai.

Visi šie scenāriji tiek vērtēti, un gala lēmums vēl nav pieņemts, norāda VNĪ pārstāvji. Lēmuma pieņemšanā tiks ņemti vērā valsts stratēģiskie mērķi un finansiālās iespējas.

Ēku Elizabetes ielā 2 un Kronvalda bulvārī 6 apsaimniekošanas un uzturēšanas izmaksas, neskaitot ēku aprēķināto nolietojumu, veido 380 000 eiro gadā, aptuveni 250 000 eiro ir nekustamā īpašuma nodoklis.

SIA "Firma L4" 2020. gadā ēkai veica tehnisko apsekošanu, konstatējot virkni neatbilstību ēkas nolietojuma dēļ. Īpašuma ekspluatācija kopumā nav apdraudēta, tomēr ir nepieciešama ugunsdrošības sistēmas izbūve. 2020. gadā vairāk nekā puse ēkas platību netika izmantotas, tādēļ pēc izvērtējuma secināts, ka valstij izdevīgāk ir ēku atbrīvot, kamēr tiek izskatītas īpašuma nākotnes izmantošanas iespējas. Ēkas īstermiņa lietotāji ir iepazīstināti ar ēkas tehnisko stāvokli un projekta īstenošanas laikā apņēmušies veikt obligātos drošības pasākumus.

Ministru kabinetā 2022. gada nogalē tika skatīts informatīvais ziņojums "Par tiešās valsts pārvaldes iestāžu biroja telpu optimizācijas iespējām Rīgā", ar kuru tika uzdots Finanšu ministrijai, tostarp VNĪ, kā arī Valsts kancelejai līdz 2023. gada 1. oktobrim izstrādāt konceptuālo ziņojumu par valsts tiešās pārvaldes iestāžu biroja telpu optimizācijas iespējām, iekļaujot risinājumu par vairākiem īpašumiem, tostarp Elizabetes ielā 2.

VNĪ izveidota 1996. gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Svarīgākais