Palielinās komunālo pakalpojumu tarifi un noteikumi. Kāda izmaiņas Latvijā stājas spēkā no 1. septembra?

© Dmitrijs Suļžics/MN

1. septembris iezīmē ne tikai vasaras beigu un jaunā mācību gada sākumu, bet ar šo datumu Latvijā stājas spēkā izmaiņas atsevišķos likumos, reģionālo autobusu maršrutos, samazināsies maksa par apkuri, pieaugs nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs u.c.  Uzziniet, ar ko nozīmīgs ir 2024. gada 1. septembris Latvijā.

Siltumenerģijas tarifi samazinās deviņiem, bet palielinās četriem komersantiem

Septembrī siltumenerģijas tarifi samazinās deviņiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas regulējamiem komersantiem, bet četriem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifi saruka, palielinās. Vairāk lasiet šeit.

Pieaugs "Getliņi eko" nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotāja SIA "Getliņi eko" nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs no šodienas pieaug par 10,5%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) publiskotais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Noteikts, ka "Getliņi eko" nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs ar dabas resursu nodokli 110 eiro par tonnu turpmāk būs 161,7 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kamēr līdz šim tarifs bija 146,39 eiro par tonnu. Tarifs 161,7 eiro par tonnu bez PVN būs spēkā līdz 2024.gada 31.decembrim.

Rīgā par 7-8% pieaug maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu

Rīgā no šodienas par aptuveni 7-8% pieaug maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, iepriekš nolēma Rīgas dome.

Jaunajā tarifā ņemta vērā gan degvielas cenu samazināšanās, gan darba spēka izmaksu, atkritumu apglabāšanas izmaksu un dabas resursu nodokļa pieaugums.

Pieaug "Eco Baltia vide" nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Pierīgas pašvaldībās

"Eco Baltia vide" nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Pierīgas pašvaldībās no šodienas pieaug un atkarībā no novada būs no 21,28 eiro līdz 41,09 eiro ar pievienoto vērtības nodokli par kubikmetru, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Pieaug "CleanR" nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Pierīgas pašvaldībās

Atkritumu apsaimniekotāja SIA "CleanR" nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Pierīgas pašvaldībās no šodienas pieaug un atkarībā no novada būs no 22,74 eiro līdz 31,87 eiro bez pievienotā vērtības nodokļa par kubikmetru.

Atcelti ierobežojumi saimnieciskajai darbībai vērtīgajās egļu mežaudzēs

No šodienas atcelti ierobežojumi saimnieciskajai darbībai vērtīgajās egļu mežaudzēs, bet aizsardzības pasākumi turpināsies līdz 2024.gada beigām.

Liepājā stājas spēkā prasība obligātai bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineru izvietošanai

Liepājā šodien stājas spēkā prasība obligātai bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineru izvietošanai. SIA "Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols apstiprināja, ka uzņēmums ir gatavs Liepājas iedzīvotājus nodrošināt ar bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineriem.

Tirdzniecības vietās pārtikas produktiem turpmāk obligāti jānorāda ražošanas valsts

Tirdzniecības vietās no šodienas obligāti jāizvieto norāde par valsti, kurā ražots pārtikas produkts, lai uzlabotu pārtikas pircēju informētību par iegādājamo produktu izcelsmes valsti.

Eiropas lidostās rokas bagāžā šķidrumu varēs pārvadāt tikai 100 mililitru iepakojumos

Visās Eiropas lidostās no šodienas atgriežas prasība, ka rokas bagāžā esošā viena šķidruma iepakojuma maksimālais tilpums nevar pārsniegt 100 mililitrus, informē Civilās aviācijas aģentūras pārstāvji. Vairāk lasiet šeit.

Ar likuma grozījumiem aizsāk cietumu sistēmas reformu

Šodien stājas spēkā grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā, ar ko tiek reformēta cietumu sistēma un uzlabota ieslodzīto resocializācijas sistēma.

Izmaiņas nosaka pāreju uz divu veidu cietumiem - slēgto un atklāto. Patlaban Latvijā ir slēgtais, daļēji slēgtais un atklātais cietums, kā arī audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem. Šī reforma attiecas uz cietumiem, kur sodu izcieš pilngadīgas personas.

Elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistru nodod Valsts reģionālās attīstības aģentūrai

Elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs (ETVR) no 1.septembra nodots Valsts reģionālās attīstības aģentūrai.

1.septembrī stājas spēkā grozījumi Vēlētāju reģistra likumā, grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, grozījumi Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā un grozījumi Vietējo pašvaldību referendumu likumā. To mērķis ir nodalīt kompetenci starp Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi kā Vēlētāju reģistra pārzini un Valsts reģionālās attīstības aģentūru, kura no 2024.gada 1.septembra ir ETVR pārzinis.

Rīgas Teritorijas labiekārtošanas pārvaldi pievieno Ārtelpas un mobilitātes departamentam

Turpinoties Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta reorganizācijai, no šodienas departamentam tiek pievienota Teritorijas labiekārtošanas pārvalde. Vairāk lasiet šeit.

Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu akadēmiskajam personālam turpmāk būs lielāka atlīdzība

Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu akadēmiskajam personālam, izņemot amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, no šodienas paredzēts atalgojuma pieaugums.

Valdība šovasar noteica, ka nepieciešamais finansējums atlīdzības palielināšanai 73 863 eiro apmērā 2024.gadā un 275 722 eiro apmērā 2025.gadā un turpmāk katru gadu nodrošināms, samazinot finansējumu budžeta programmu "Iekšējās drošības akadēmija", ievērojot, ka studiju vietu skaits ir mazāks par plānoto.

Palielinās valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju atlīdzības apmērus

No šodienas tiks palielināti valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju atlīdzības apmēri. Iepriekš valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto noteikumu projektu, neprasot papildu valsts budžeta līdzekļus, palielināt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju atlīdzības apmērus, ņemot vērā Tiesu administrācijas ierosinājumus.

Ar noteikumiem tiks palielināti atlīdzības apmēri atsevišķiem juridiskās palīdzības veidiem civillietās, noteikta veida administratīvajās lietās un kriminālprocesā, kā arī tiks izdalīta atsevišķa atlīdzības pozīcija civillietās par procesuālajiem dokumentiem.

Pieaug mācību maksa Jelgavas Mākslas skolā

Pamatojoties uz apstiprinātajiem Jelgavas pašvaldības saistošajiem noteikumiem par līdzfinansējumu profesionālās ievirzes izglītības ieguvei, no šodienas būtiski pieaug mācību maksa Jelgavas Mākslas skolā.

Turpmāk dalības maksa Jelgavas Mākslas skolā par vienu profesionālās ievirzes programmu Jelgavā deklarētajiem audzēkņiem būs 20 eiro līdzšinējo 7,11 eiro vietā, bet ārpus Jelgavas deklarētajiem audzēkņiem mēneša maksa būs 40 eiro līdzšinējo 7,11 eiro vietā.

Pieaugs "Naujenes pakalpojumu servisa" ūdenssaimniecības tarifi

SIA "Naujenes pakalpojumu serviss" ūdenssaimniecības tarifi no šodienas pieaugs vidēji par 76,1%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas publiskotais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ķekavas novadā pieaug sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa

No šodienas Ķekavas novadā pieaug sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Ķekavā, Baložos un Daugmalē maksa par nešķirotu atkritumu apsaimniekošanu pieaugs par vairāk nekā 5% jeb no 31,29 eiro par kubikmetru līdz 33,01 eiro par kubikmetru. Savukārt Baldonē maksa par nešķirotu atkritumu apsaimniekošanu pieaugs par vairāk nekā 8% jeb no 25,48 eiro līdz 27,52 eiro par kubikmetru.

Valmieras un Smiltenes novados ieviesīs izmaiņas piecos reģionālo autobusu maršrutos

No šodienas Valmieras un Smiltenes novados ieviesīs izmaiņas piecos reģionālo autobusu maršrutos. Mainīti reisu izpildes laiki sabiedriskā transporta savienojumos starp Valmieru un Mūrmuižu, Cēsīm, Rīgu un Rūjienu, Smilteni un Palsmani, Rauzu.

Stājas spēkā izmaiņas vairākos reģionālo autobusu maršrutos Tukuma novadā

No šodienas būs izmaiņas 12 reģionālo autobusu maršrutos Tukuma novadā, informē Autotransporta direkcijas pārstāvji. Izmaiņas ir saistītas ar skolu tīkla reorganizāciju, kā arī sociālās aprūpes centra "Rauda" darbinieku un apmeklētāju vajadzībām.

Reģionālo autobusu maršrutu tīkla daļā "Madona" paaugstināsies pakalpojuma sniegšanas kvalitātes prasības

Latvijas reģionālo autobusu maršrutu tīkla daļā "Madona" pārvadātājam SIA "Norma-A" no šodienas stājas spēkā jaunais ilgtermiņa jeb desmit gadu līgums, tādējādi pieaugs kvalitātes prasības attiecībā uz autobusu vecumu, komfortu un citām pakalpojuma sniegšanas kvalitātes prasībām.

Pieturu "Jānītis" Smiltenē iekļaus vairākos reģionālo autobusu maršrutos

Atsaucoties Smiltenes novada pašvaldības ierosinājumam, no šodienas pieturu "Jānītis", kas atrodas Smiltenē, Rīgas ielā, iekļaus vairāku reģionālo autobusu maršrutu kustības grafikos.

Latvijā

No 16.septembra visu nākamo nedēļu visā Eiropas Savienībā (ES) norisināsies Eiropas ceļu policijas tīkla "Roadpol" organizētā ikgadējā akcija "Drošības dienas", kuras laikā pievērsīs uzmanību ceļu satiksmes drošību prasību ievērošanas nepieciešamībai un mēģinās mazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un cietušo skaitu, aģentūru LETA informēja Valsts policijā (VP).

Svarīgākais