Mūžībā devies leģendārā koncertdārza "Pūt, vējiņi!" autors

© unsplash.com

Latvijas Arhitektu savienība sociālajā medijā "Facebook" dalījusies ar sēru vēsti. 25. augustā mūžībā aizsaukts arhitekts, Latvijas Arhitektu savienības ilggadējs biedrs Pēteris Milzarājs.

Pēteris Milzarājs dzimis 1935. gada 8. decembrī.

Arhitekts mūžībā devies 88 gadu vecumā.

1960. gadā Pēteris Milzarājs ieguva augstāko izglītību toreizējā arhitektūras skolā — Rīgas Politehniskā institūta (RPI) Celtniecības fakultātes Arhitektūras katedrā.

Viņa realizēto darbu klāstā ir gan visdažādāko publisko ēku, gan daudzdzīvokļu dzīvojamo namu, gan vienģimenes mājokļu pārbūves un jaunbūves, gan veselu apdzīvoto vietu vai atsevišķu kvartālu plānojumi.

Viens no agrākajiem un arī pazīstamākajiem viņa veikumiem ir Liepājas koncertestrāde "Pūt, vējiņi!" (1960-1964) — leģendāra koncertvieta, kas ilgu laiku līdz ar Dzintaru koncertzāli bija tikai viena no Latvijā divām apjumtajām šāda veida kultūras būvēm. Pēc viņa projektiem tapusi Saldus rajona ciemata "Druva" administratīvā ēka līdz ar visu ciemata plānojumu (1973), Ziemeļu elektrotīklu administratīvā ēka Valmierā (1974), Starpkolhozu celtniecības organizācijas administratīvā ēka Siguldā, vairāki veikali un kafejnīcas Rīgā, vairāk nekā 20 vienģimenes dzīvojamo māju, virkne pieminekļu un memoriālo ansambļu un vēl, un vēl.

No 1967. līdz 1990. gadam viņš ir bijis projektu galvenais arhitekts Latvijas Kolhozu projektēšanas institūtā, tehniskās daļas galvenais arhitekts projektēšanas institūtā "Pilsētprojekts", galvenais arhitekts apvienībā "Silava", bet kopš septiņdesmitajiem gadiem — galvenais arhitekts RPI studentu projektu birojā.

Savas prasmes viņš nodevis arī jaunajai paaudzei. 1963.-1967. gadā bijis vecākais pasniedzējs RPI Celtniecības fakultātē, bet pedagoģiskajam darbam plašāk pievērsies 1988. gadā, kad kļuvis par docentu RPI Arhitektūras un celtniecības fakultātes Grafikas un arhitektūras kompozīcijas katedrā. Kopš 1991. gada viņš pildījis dekāna vietnieka mācību darbā pienākumus atjaunotajā Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē (RTU Arhitektūras un dizaina institūts). Līdz 2007. gadam Pēteris Milzarājs vadījis praktiskās nodarbības studentiem arhitektūras projektēšanā un lasījis lekcijas studiju kursā "Ēku daļas", ar ko ciešā saistībā bija arī viņa pētījumi par Rīgas 19. un 20. gadsimta mijas ķieģeļu arhitektūru.

Latvijā

No 16.septembra visu nākamo nedēļu visā Eiropas Savienībā (ES) norisināsies Eiropas ceļu policijas tīkla "Roadpol" organizētā ikgadējā akcija "Drošības dienas", kuras laikā pievērsīs uzmanību ceļu satiksmes drošību prasību ievērošanas nepieciešamībai un mēģinās mazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un cietušo skaitu, aģentūru LETA informēja Valsts policijā (VP).

Svarīgākais