Labas ziņas atpūtniekiem: teju visās Latvijas oficiālajās peldvietās atkal atļauts peldēties

© Ģirts Ozoliņš/MN

Teju visās Latvijas oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst prasībām, informē Veselības inspekcija (VI).

Kopumā mikrobioloģiskajiem rādītājiem normas robežās atbilst 57 oficiālās peldvietas. Vienlaikus tiek saglabāts ieteikums nepeldēties Salaspils pilsētas peldvietā, kurā joprojām ir novērojamas savairojušās zilaļģes.

Tikmēr iepriekš noteiktie ieteikumi nepeldēties Rīgas Daugavas peldvietās "Lucavsalas līcis", "Lucavsala" un "Rumbula", kurās arī bija savairojušās zilaļģes, ir atcelti un šajās peldvietās atkal ir atļauts peldēties.

Savukārt Rāznas ezera peldvieta "Lipuški" joprojām ir slēgta, kamēr peldvietas zonā norisinās būvniecības darbi. Būvniecības objektā peldsezonas laikā peldēties ir aizliegts.

VI speciālisti Latvijas oficiālo peldvietu ūdens paraugus laboratoriskai pārbaudei ņēma 26.augustā un 27.augustā, un tā bija šīs peldsezonas noslēdzošā pārbaude.

Veicot mikrobioloģiskās analīzes, laboratorijā tiek noteikti divi mikrobioloģiskie rādītāji - zarnu nūjiņu (Escherichia coli jeb E.coli) un zarnu enterokoku koncentrācija ūdenī. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai un var liecināt par slimību izraisošo patogēno baktēriju un vīrusu klātbūtni ūdenī. Savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tika novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecināja, ka ūdens atbilst prasībām, pie peldūdens kvalitātes rezultātiem tika atzīmēts, ka peldēties ir atļauts. Savukārt, ja peldūdens kvalitāte neatbilda prasībām, VI nosaka peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Attiecīgo informāciju peldvietas apsaimniekotājam jāizvieto konkrētās peldvietas informatīvajā stendā.

Ieteikums nepeldēties īpaši jāievēro jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta, bet aizliegums peldēties ir jāievēro visiem.

Iedzīvotāji var sekot oficiālo peldvietu ūdens paraugu kvalitātes aktuālajiem rezultātiem VI tīmekļvietnē sadaļā "Peldvietu ūdens kvalitāte", kur atrodama arī Latvijas oficiālo peldvietu karte un informācija par peldvietu drošības aspektiem.

VI speciālisti padziļinātu peldvietu ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās kā laboratoriski tā vizuāli peldsezonas laikā no 15.maija pārbauda reizi mēnesī līdz peldsezonas beigām 15.septembrī.

VI vērš uzmanību, ka, palielinoties gaisa temperatūrai un saglabājoties sausajam laikam, zilaļģu savairošanās jeb ziedēšanas risks pieaug.

Zilaļģes jeb cianobaktērijas aug dažādos ūdeņos un visbiežāk ir sastopamas saldūdeņos, kas ir barības vielām bagāti un kuros ir lēna ūdens apmaiņa.

Sākotnējā pazīme par zilaļģu savairošanos ūdenī ir vizuāli novērojami mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi, kas peld ūdenī. Zilaļģēm savairojoties arvien vairāk, ūdens kļūst biezāks, duļķaināks, var iegūt zaļu, zilganzaļu vai dzeltenīgu nokrāsu un izskatīties kā plēve ar pavedieniem.

VI aicina vienmēr pirms došanās peldēt vizuāli novērtēt peldvietas ūdens kvalitāti.

Svarīgākais