Parādniekiem sāksies grūti laiki; stāsies spēkā būtiskas izmaiņas likumā

© pixabay.com

TV "XTV" raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" juriste, Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas biedre Guntra Vīksna skaidro likuma izmaiņas, kas būtiski ietekmēs lielu daļu parādnieku.

Juriste skaidro, ka visās Eiropas valstīs parādniekiem tiek atstāts ienākumu minimums, lai viņi spētu samaksāt par mājokli un segt pirmās nepieciešamības izmaksas.

Latvijā līdz šim parādniekam neatņemamais minimums bija diferencēts - cilvēkiem, kuri nebija uzturlīdzekļu parādnieki, kuri nebija veikuši noziegumu un radījuši kaitējumu, iztikai tika atstāti ienākumi minimālās algas apmērā.

Savukārt uzturlīdzekļu parādniekiem, kā arī noziedzīgu nodarījumu veicējiem un administratīvo sodu nemaksātājiem kontā tika saglabāti ienākumi puse no minimālās algas.

Ar 1. oktobri stājas spēkā grozījumi, kas paredz visiem vienādu "neaizskaramās" summas apmēru, kas ir puse no minimālās algas.

Juriste skaidro, ka grozījumu pieņemšanas mērķis varētu būt ēnu ekonomikas apkarošana, tomēr vissmagāk skars tos cilvēkus, kuri strādā valsts vai pašvaldību iestādēs, kurās tiek maksātas minimālās algas.

Svarīgākais