NMPD atklāj ko tādu par savu darbu, ko nezina daudzi

© Ģirts Ozoliņš/MN

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests kliedējis iedzīvotāju vidū ļoti izplatītu priekšstatu par NMPD darbu. "Ātrās palīdzības" mediķi atklāj, kā ir patiesībā.

Runa ir par mītu, ka, izsaucot NMPD brigādi, slimnīcā palīdzība tiks saņemta ātrāk. Dienestā uzsver, ka šis mīts ir maldīgs.

"Maldīgs ir priekšstats, ka palīdzību slimnīcā saņemsi ātrāk, ja dosies turp ar NMPD auto. Iespējams, esat pamanījuši, ka daudzviet Latvijas slimnīcās NMPD transportam piebraukšana tiek organizēta pa citu piebraukšanas ceļu vai ieeju neatliekamās palīdzības nodaļās vai centros. Tas var likt domāt, ka tādā veidā bez rindas nokļūsiet “uzņemšanā” un pie speciālistiem tiksiet uzreiz.

Tas pats attiecas arī uz bērnu nogādāšanu slimnīcā pēc dažādiem nelaimes gadījumiem, jo īpaši, ja situācija nav dzīvībai bīstama. Nereti vecāki domā, ka bērnu ar traumu paši vest nevar uz ārstniecības iestādi, jo gaidīšana “uzņemšanā” var ieilgt, tāpēc labāk izvēlas saukt NMPD mediķu brigādi, kas varētu tur “ielaist bez rindas”.
Kā ir realitātē?
Neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā darbojas triāžas princips jeb palīdzība vispirms tiek sniegta tiem, kuri ir kritiskākā stāvoklī un palīdzība jāsaņem nekavējoties, lai glābtu cilvēka dzīvību - gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pēc tam palīdzība tiek sniegta tiem, kuru veselības stāvoklis ļauj gaidīt. Piemēram, ja esi ieradies slimnīcā ar lauztu kāju, tev visticamāk nāksies uzgaidīt, ja vienlaikus slimnīcā būs atvests pacients, kuram ir insults, vai kāds, kurš cietis avārijā un guvis smagas traumas.
NMPD brigādes slimnīcā nogādā tikai tos pacientus, kuru veselībai draud briesmas, un tos, kuriem nepieciešams veikt papildu izmeklējumus, lai saprastu situācijas nopietnību un attiecīgi rīkotos. Mūsu mediķu rīcībā nav pieejamas rentgena, magnētiskās rezonanses un citas iekārtas. Tādēļ vienmēr, ja rodas aizdomas par nopietnākām veselības problēmām, pacients tiek nogādāts slimnīcā. Arī šajos gadījumos slimnīcas personāls palīdzību sniegs vispirms tiem, kuriem ir kritiskāks stāvoklis.
Tātad - veidam, kā nokļūsti slimnīcā, nav nozīmes. Visu izšķir tas, cik pacienta dzīvībai situācija ir neatliekama. Un atceries - šis attiecas arī uz bērniem!"

Svarīgākais