Lāce neredz iemeslu mainīt topošā apvienotā sabiedriskā medija valdes locekļu skaitu un atalgojumu

© MN

Apvienotā sabiedriskā medija valdes locekļu skaits un atalgojums noteikts atbilstoši normatīvajiem aktiem, otrdien pēc tikšanās ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pārstāvjiem pauda kultūras ministre Agnese Lāce (P).

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā, tikšanās laikā puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar sabiedrisko mediju apvienošanu un tās norisi.

Runājot par apvienotā sabiedriskā medija valdes locekļu atalgojuma jautājumu, ministre uzsver, ka SEPLP ir neatkarīga institūcija un valdes locekļu skaits un atalgojums ir noteikts atbilstoši normatīvajiem aktiem, iestādes budžetam, gaidāmajam pārmaiņu procesam un kapitālsabiedrības darbinieku skaitam. "Arī valdes locekļu skaits ir noteikts koncepcijā par sabiedrisko mediju apvienošanu, un koalīcijā šis jautājums tika skatīts jau pirms gada," viņa sacīja.

Tāpat ministre norāda, ka SEPLP apliecinājis, ka konkursā ir pieteikušies spēcīgi kandidāti, kuri pārstāv gan publisko, gan komercsektoru. ''Tas rada pārliecību, ka augs sabiedrisko mediju konkurētspēja apstākļos, kad Latvijas informatīvajā telpā pieaug globālo spēlētāju īpatsvars," pauda ministre.

"Kultūras ministrijai kā par mediju politiku atbildīgajai institūcijai ir svarīgi pārliecināties, ka sabiedrisko mediju apvienošana notiek saskaņā ar sākotnējo koncepciju, kam attiecīgi paredzēti arī konkrēti budžeta līdzekļi. Tieši tāpēc sarunas par apvienošanas procesu notiek regulāri," sacīja Lāce.

Ministre sarunā apliecināja, ka līdz ar mediju apvienošanu sagaida, ka uzlabosies visa apvienotā sabiedriskā medija darbinieku labklājība un sociālā aizsardzība.

LETA jau rakstīja, ka SEPLP izsludinātajā konkursā uz pieciem topošā VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem kopumā pieteikušies 78 kandidāti, bet vislielākā konkurence ir uz valdes locekļa posteni, kas atbildēs par personāla vadību.

Valdes locekļiem noteikta mēnešalga 9200 eiro apmērā, savukārt valdes priekšsēdētājam - 10 100 eiro apmērā.

Salīdzinoši, piemēram, Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Priede pērn atalgojumā kopumā saņēma 70 567 eiro jeb ap 5900 eiro mēnesī, bet Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne - 65 688 eiro jeb ap 5500 eiro mēnesī, liecina viņu iesniegtās valsts amatpersonu deklarācijas.

SEPLP akcentē, ka atbilstoši Valsts kancelejas vadlīnijām, bāzes atlīdzība tika palielināta, "ņemot vērā, ka valdei būs jāsasniedz ambiciozi, grūti sasniedzami mērķi, īstenojot nozarē vēl nebijušu reformu, veidojot vienotu sabiedriskā medija uzņēmumu".

SEPLP skaidrojums par potenciālās LSM vadības atalgojumu izsaucis Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča neapmierinātību, kurš sociālajos tīklos SEPLP pamatojumu nodēvējis par "kārtējo atrunāšanos". Politiķis LSM vadībai plānotos tēriņus novērtējis kā "vienkārši nepieņemamus pašreizējā situācijā", vienlaikus apšaubot, vai LSM nepieciešami tik daudz - pieci - valdes locekļi. Kā liecina "firmas.lv" dati, Latvijas Radio pašlaik ir trīs valdes locekļi, bet Latvijas Televīzijai - divi.

Svarīgākais