Repše: Bez aizdevēju palīdzības nauda valsts kasē beigsies jau nākamgad

© Raitis Plauks, f64

Ja Latvija nepildīs savas saistības ar starptautiskajiem aizdevējiem un nesamazinās nākamā gada budžeta izdevumus par prasītajiem 500 miljoniem latu, nauda valsts kasē izsīks jau līdz jaunajam gadam un neviens to mūsu valstij neaizdos, TV3 raidījumam "Nekā personīga" sacījis finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Pēc Repšes vārdiem, tiklīdz paklīdīs baumas par to, ka Latvijas patiešām nepilda programmu, vistuvākajā laikā esot sagaidāms, ka aģentūra "Moody’s" samazina Latvijas kredītreitingu. "Ja tas notiks, tad Latvijas valdībai nekavējoties iestāsies pienākums izmaksāt 700 līdz 800 miljonu latu priekšlaicīga parāda. Tas nozīmē, ka tā naudiņa, kas mums vēl ir valsts kasē nebaltai dienai sarūpēta, izsīks jau līdz jaunajam gadam un neviens mums klāt neaizdos."

"Tad jaunajā gadā būsim spiesti griezt nevis tikai par 175 miljoniem, kas mums tagad ir atlicis, bet par visu miljardu, samazinot savu deficītu līdz nullei, un tad dzīvotu no rokas mutē. Piedevām vēl būs pilnībā sagrauta mūsu reputācija un ikviens investors vispirms izvēlētos mūsu kaimiņzemes Igauniju un Lietuvu, nevis Latviju," sacīja Repše.

Taujāts, vai tiek izvērtētas iespējas no 21% uz 23% palielināt pievienotās vērtības nodokli, Repše izteicies, ka šī versija FM nav īpaši jāizstrādā, jo "tā ir tikai cipara pacelšana, tā ir tāda bērnu spēle".

"Es domāju, ka šī nodokļa negatīvā ietekme būs ļoti jūtama un man negribētos ķerties pie tā, izņemot tad, ja visas citas iespējas būs izsmeltas," teica Repše.

Savukārt vaicāts, vai budžeta veidošanā ir kādas "sarkanās līnijas" un jomas, kurām vēl lielāka samazinājuma nebūs, ministrs atgādināja, ka neaizskartās jomas jau ir pietiekami labi zināmas. "Es negribētu vilkt nekādas jaunas sarkanas līnijas un pagaidīt patiešām, kamēr valdība apspriedīsies. Tas publiskais sektors un tā finansējums bija par daudz uzblīdis un patlaban mēs ejam cauri sāpīgam, taču vajadzīgam procesam."

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais