Apdrošinātājs par degušām automašīnām kompensācijās izmaksājis jau vairāk nekā 700 tūkstošus

© Kaspars Krafts / F64

Kopš gada sākuma apdrošināšanas sabiedrība "Balta" saņēmusi jau 97 ar auto degšanas gadījumiem saistītus atlīdzību pieteikumus, aģentūru LETA informēja apdrošinātāja pārstāvji.

Kopumā "Balta" par nodegušiem transportlīdzekļiem pēdējā pusotra gada laikā atlīdzībās izmaksājusi 734 000 eiro.

Lielākā atlīdzība par vieglās automašīnas sadegšanu - 34 000 eiro - izmaksāta 2017.gadā, kompensējot pilnībā sadeguša "Volvo XC90" vērtību.

Lielākā atlīdzība jeb vairāk nekā 90 000 eiro šobrīd ir rezervēta apdrošināšanas gadījumam par kravas vilcēja aizdegšanos Čehijā.

Uzņēmuma ekspertu novērojumi liecina, ka biežāk izplatītie transportlīdzekļu aizdegšanās iemesli ir traucējumi elektrosistēmā, kas rada īssavienojumu, un degvielas padeves cauruļu bojājumi. Tomēr salīdzinoši bieži tiek fiksēti ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumi, kad kaut ko glābt ir gandrīz neiespējami, jo tie parasti notiek naktī, attiecīgi - tiek fiksēti novēloti.

"Balta" informē, ka saskaņā ar aktuālajiem statistikas datiem no aizdegšanās nav pasargāts neviens transportlīdzeklis - gan jaunas, gan vecas, gan lētas, gan dārgas visu veidu ražotāju automašīnas. Tomēr "Baltas" pieredze liecina, ka biežāk šādas likstas piemeklē spēkratus ar dīzeļa dzinēju - tie veido 90% no kopējā līdz šim saņemto ar transportlīdzekļu degšanu saistīto apdrošināšanas pieteikumu skaita.

Reģistrēts tikai viens elektroauto aizdegšanās gadījums, un tas pats bijis saistīts ar ļaunprātīgu dedzināšanu. Pārējos gadījumos deguši spēkrati ar benzīna dzinēju.

"Balta" 2023.gadā strādāja ar peļņu 20,393 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022.gadā. Bruto apdrošināšanas prēmijās "Balta" pagājušajā gadā parakstīja 169,6 miljonus eiro.

"Balta" ietilpst PZU grupā.

Svarīgākais