Rinkēvičs atzīmēs 30 gadus kopš Krievijas okupācijas armijas izvešanas no Latvijas

© Kaspars Krafts / F64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piektdien, 30.augustā, plkst.13 piedalīsies pasākumā, kas veltīts 30 gadiem kopš Krievijas okupācijas armijas izvešanas no Latvijas, aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Tūlīt pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, 1991.gadā viens no pirmajiem Latvijas parlamenta lēmumiem bija prasība izvest okupācijas armijas karaspēku.

Drēģeris skaidro, ka šajā laikā Latvijas ārpolitikas galvenais uzdevums bija nodrošināt atjaunotās valsts neatkarību un drošību. Viens no svarīgākajiem un smagākajiem uzdevumiem bija panākt pilnīgu Padomju Savienības okupācijas karaspēka izvešanu no Latvijas.

Pirms 30 gadiem, 1994.gada 31.augustā, Krievija kā agrākās PSRS tiesiskās pēcteces okupācijas armija pameta Latvijas teritoriju.

Okupācijas armijas izvešana pavēra arī reālas iespējas turpmākai Latvijas integrācijai starptautiskajās organizācijās, piemēram, virzībai uz Eiropas Savienību un NATO, uzsver Drēģeris.

Pasākumā piedalīsies šā perioda bijušās amatpersonas - diplomāti, aizsardzības un iekšlietu resora pārstāvji, kuri snieguši būtisku ieguldījumu Krievijas okupācijas armijas izvešanā no Latvijas teritorijas.

Svarīgākais