Latviešu valodas kursiem katru mēnesi piesakās vairāk nekā 1000 Ukrainas iedzīvotāji

© Dmitrijs Suļžics / F64

Par latviešu valodas apguves iespējām Ukrainas iedzīvotājiem interesējas arī darba devēji, aģentūru LETA informēja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāve Ilze Sarkanābola.

SIF Vienas pieturas aģentūrai, sadarbojoties ar darba devējiem, rastas vairāk iespējas, ka kursi tiek nodrošināti darbiniekiem ērtā, īpaši pielāgotā laikā, lai kursus būtu iespējams savienot ar darbu. Tāpat pielāgotas tēmas ar mērķi atvieglot un atbalstīt Latvijā strādājošos Ukrainas iedzīvotājus.

Sarkanābola akcentēja, ka SIF latviešu valodas mācību programmā Ukrainas civiliedzīvotājiem šogad maija sākumā apstiprinātas 33 organizācijas, kas Ukrainas iedzīvotājiem nodrošina bezmaksas latviešu valodas kursus. Iespēja apgūt latviešu valodu ir pieejama visā Latvijā gan klātienē, gan attālināti, gan arī hibrīda režīmā.

Trīs ar pusi mēnešu laikā latviešu valodas kursiem pieteikušies 3544 Ukrainas iedzīvotāji, no tiem kursus pabeiguši ir 1032, bet nepabeiguši 154.

Pēc SIF pārstāves paustā, vairākām grupām ir noslēguma fāze, kā arī aktīvi notiek jauno grupu komplektēšana, un liela daļa izvēlas turpināt mācības nākamajā līmenī. Tāpat Sarkanābola piebilda, ka vairāk nekā puse latviešu valodu apgūst iesācēju līmeni, proti, "A1" - 55%, "A2" - 31%, savukārt augstāku līmeni "B1" un "C1" apgūst 14% Ukrainas iedzīvotāju.

No 2023.gada sākuma darbu uzsākusi SIF Vienas pieturas aģentūra jaunpienācējiem, kur atbalstu dzīves uzsākšanai Latvijā var iegūt trešo valstu iedzīvotāju, tai skaitā Ukrainas iedzīvotāji Latvijā. Aģentūra sniedz individualizētu pieeju, lai katram klientam palīdzētu iekļauties Latvijā, tai skaitā konsultē par valodas kursu pieejamību un darba iespējām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.