VARAM atsakās vērtēt Jelgavas novada domes un izpilddirektores "strīdu"

© Ģirts Ozoliņš / F64

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nevērtēs Jelgavas novada domes un atstādinātās izpilddirektores Līgas Lonertes "strīdu" un iespējamo politisko spiedienu, noskaidroja aģentūra LETA.

Komentējot Latvijas Zemnieku savienības (LZS) aicinājumu vērtēt Jelgavas novada domes lēmumu atstādināt no pienākumu pildīšanas izpilddirektori Lonerti, ministrija norāda, ka tā nevērtē šāda veida strīdus starp domi un izpilddirektoru.

Strīdi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, jo izpilddirektors tiek nodarbināts uz darba līguma pamata, ir piekritīgi tiesai," komentē VARAM.

Vienlaikus VARAM vērš uzmanību uz to, ka tikai pašvaldības domei ir tiesības iecelt amatā un atbrīvot no tā pašvaldības izpilddirektoru un izpilddirektora vietnieku. Tādējādi, ja dome pirms izpilddirektores atbrīvošanas no amata izveido domes darba grupu, kas izvērtē izpilddirektores rīcību un uz izvērtēšanas laiku izpilddirektore tiek atstādināta, tas ir pašvaldības domes iekšējās darba kārtības jautājums.

Jau ziņots, ka uz amatpersonas darbības izvērtēšanas laiku no amata atstādināta Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Lonerte, pēc plašām diskusijām pagājušajā nedēļā lēma novada dome.

Izpilddirektores atstādināšanu atbalstīja 11 domnieki, trīs bija pret, bet vēl trīs balsojumā atturējās. Lēmumprojekts paredz Lonertes atstādināšanu uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

LZS valde aicināja VARAM vērtēt šo novada domes lēmumu, saskatot šajā rīcībā iespējamu politisku ietekmi un politisku interešu īstenošanu.

Kā aģentūru LETA informēja partijā, LZS valde uzskata, ka administrācijai, pildot uzticētos pienākumus, ir jāstrādā pašvaldības un tās iedzīvotāju interesēs, esot brīvai no "atsevišķu deputātu politiskā spiediena".

Lonerte 2021.gada vēlēšanās Jelgavas novadā startēja LZS sarakstā, kas novada domē guva lielāko, taču ne vairākuma mandātu skaitu. Domē ievēlētā arī Lonerte, taču no mandāta viņa atteicās.

Tāpat vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektorei Lonertei piemērojis naudas sodu.

Jau pavasarī toreizējais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), kurš vēlāk no amata atkāpās, rosināja atbrīvot Lonerti no amata.

Svarīgākais