Valsts pārvaldes darbiniekam piemērots cietumsods

© Kaspars Krafts/MN

Rīgas rajona tiesa trešdien kādam iekšlietu ministra pārraudzībā esošas iestādes darbiniekam par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā un kukuļa došanu valsts amatpersonai piemērojusi divus mēnešus cietumā, aģentūru LETA informēja prokuratūra.

Apsūdzētais automašīnu vadīja 2,86 promiļu reibumā un deva 400 eiro kukuli, lai pret personu netiktu sākts kriminālprocess.

Lai gan apsūdzētais agrāk nav bijis tiesāts, valsts apsūdzības uzturētāja tiesas debatēs, raksturojot abu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas raksturu, radīto kaitējumu un apsūdzētā personību, norādīja, ka apsūdzētā rīcība ceļu satiksmē ir klaji nihilistiska un robežojas ar visatļautību, apsūdzētajam ir deformēta tiesiskuma izpratne un apsūdzētā personība ir tendēta uz likumpārkāpumu izdarīšanu ceļu satiksmē.

Apsūdzētais, vadot transportlīdzekli apbūvētā pilsētas teritorijā ar tik augstu alkohola koncentrāciju asinīs ir pēc būtības apdraudējis sabiedrisko drošību transportlīdzekļu kustības un ekspluatācijas sfērā, personu veselību un dzīvību un eventuāli arī fizisko un juridisko personu mantiskās intereses.

Savukārt, dodot kukuli un vienlaikus vairākkārt uzsverot savu ilggadējo darba stāžu valsts pārvaldē, apsūdzētais atklāti demonstrēja savu pārliecību par piederību tādam sociālajam slānim, kas viņam piešķir nepamatotas un prettiesiskas priekšrocības attiecībā pret pārējiem sabiedrības locekļiem, kā arī pārliecību par to, ka ar noteiktu naudas summu viņš var panākt tādu tiesisko attiecību noregulējumu, kas nav taisnīgs, norādījusi prokurore.

Tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem, kā arī nosprieda konfiscēt noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas priekšmetu - naudu 400 eiro un ar noziedzīgo nodarījumu saistīto mantu - apsūdzētā transportlīdzekli.

Svarīgākais